Maailmankuvan avartamisen tärkeydestä: Educated

Luin joululomalla Tara Westowerin kirjan Educated (suom. Opintiellä). Omaelämänkerrallisessa kirjassa Yhdysvaltain keskilännessä maailmanloppua odottaneessa mormoniperheessä kasvanut kouluja käymätön Tara pyristelee hiljalleen irti perheensä vaikutusvallasta ja opiskelee lopulta tohtoriksi asti.

Kirja osoittaa loistavasti sen, että missä tahansa yhteisössä ulkopuoliselle järjettömät jutut alkavat tuntua ihan normaaleilta kun kaikki ympärillä tekevät niitä. Esimerkiksi ”kotikoulu” (eli lapset opetetaan juuri ja juuri lukemaan, muuten tehdään töitä), valtionhallinnon välttely ja sairaaloiden uskominen paholaisen pesäksi eivät ole vain Taran perheen erikoisuuksia, vaan samoin ajattelevat myös monet muut keskellä ei-mitään olevan kylän asukkaat. On ihan normaalia siellä päin, että sairauden parannetaan eteerisillä öljyillä rukousten kera ja synnytykseen avuksi soitetaan itseoppinut kätilö. Maailmankuva on omituinen ja suppea, sillä monet siinä elävät eivät tiedä muusta. Tarallekin moni asia maailmasta ja historiasta valkenee vasta koulussa.

1443452483.jpg

Tämän teeman osalta kirja on hyvin ajankohtainen. Kun ei oteta selvää ympäröivästä maailmasta, vaan saadaan ihmiset sokeasti uskomaan humpuukiin, jälki voi olla rumaa. Kirjassa kuvataan monia onnettomuuksia ja tapaturmia, jotka jätetään herran haltuun. Esimerkiksi Taran äiti saa liikenneonnettomuuden seurauksena jonkilaisen aivovamman ja loppuiän migreenit, veli putoaa nosturista ja isä polttaa itsensä pahasti työmaalla. Terveydenhuollonvastaisuudesta tulee mieleen keskenään kohkaava hopeavesijengi. Tarpeeksi kauan niissä ympyröissä ja kappas, sekin alkaa vaikuttaa ihan normaalilta. Sama pätee moniin muihin yhteisöihin ja kupliin. 

Tätä varten tarvitaan monenlaista koulutusta ja kriittistä ajattelua. Taran sisarukset, jotka eivät käy koulua, jäävät toistamaan vanhempiensa oppeja ja elämää, sillä siihen heidät on kasvatettu. Koulussa Tara pääsee tarkastelemaan tilannetta ulkopuolelta ja suhtautumaan siihen myös kriittisesti.  Tara valitsee alakseen historian, jotta hän pääsee tutkimaan asioita ja tapahtumia itse aiemmin kuultujen valittujen palojen sijaan. 

Educated osoittaa, kuinka tärkeää on tutustua maailmaan itsenäisesti. Näin emme jää vain omaan poteroomme.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *