Mustikkapiirakka, kesäinen metsä ja talvinen mahatautipotilas
Miten sitä voikin liihotella ajatuksissaan kesäisen mustikkametsän sammalpatjalle kesken viheliäisen mahatautiepisodin? Kun pikkupotilaalle ei tahtonut maistua mikään perinteinen mahatautiruoka, päätin tehdä neutraalin mustikkapiirakan, joka osui ja upposi. Leivinjauhekaan ei ärsyttänyt vatsaa vaan kaikki kelpasi. Leipoessa äiti pääsi irti sairastuvan arjesta ajatellessaan metsän reunassa lämmittäviä auringon säteitä ja saappaiden alla raksuvia männyn risuja. Talvella voi kätevästi unohtaa ne metsän pienet inisijät ja raapivat oksat.
Ota siinä sitten hyvä kuva mustikkapiiraasta, kun omassa versiossani jäi täyte hieman liian löysäksi – käyttämäni kiisseli oli lähinnä mehukeittoa.
Maidoton ja munaton mustikkapiirakka
- 150 g maidotonta margariinia tai auringonkukkaöljyä
- 3 3/4 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 3/4 dl kaurahiutaleita
- 3 dl mustikkakiisseliä (purkista tai itse tehtyä)
- 2 rkl maissitärkkelysjauhoja (esim. Maizena)
- 6 dl pakastemustikoita
- pinnalle 1/2 dl sokeria
Valmistus
- Sulata margariini.
- Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe, sokeri ja vaniljasokeri keskenään.
- Lisää joukkoon rasva ja sekoita tasaiseksi.
- Voitele piirakkavuoka ja taputtele taikina tasaiseksi sen pohjalle.
- Ripottele pohjan päälle kaurahiutaleet tasaisesti.
- Sekoita maissitärkkelysjauhot ensin noin desiin kiisseliä ja sitten tämä koko kiisselin sekaan. Kaada mustikkakiisseli pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi.
- Ripottele kiisselin päälle pakastemustikat ja sokeri.
- Paista 175 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia. Pinta on uunista ottaessa melko löysää mutta se jähmettyy jäähtyessään.
- Anna jäähtyä. Tarjoile kaurapohjaisen jäätelön (esim. Oatly) kanssa mahatautipotilaalle ja muille vaniljakastikkeen kanssa.
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.