Pellillinen leipää hetkessä
Jotkut asiat on mukava saada tuoreena, ja yksi niistä on leipä. Koska taikinan vaivaaminen ja kohottaminen on hidasta, jää leipä harmittavan usein tekemättä. Peltileipä valmistuu kuitenkin puolessa tunnissa, jolloin sen valmistamiseen ryhtyy tavallista leipää helpommin. Sattumia leipään saa myslistä, mikä lisää tämän ohjeen mielenkiintoisuutta.
Myslinen peltileipä
- 5 dl maitoa tai vettä
- 50 g hiivaa
- 1 tl suolaa
- 1/2 dl fariinisokeria
- 1 1/2 dl mysliä
- 1/2 dl auringonkukan siemeniä
- noin 9 dl sämpyläjauhoja
- 1/2 dl rypsiöljyä
Valmistus
- Lämmitä maito tai vesi käden lämpöiseksi.
- Lietä hiiva nesteen sekaan, lisää samalla suola ja fariinisokeri.
- Lisää kuivat aineet nesteen joukkoon ja sekoittele minuutin ajan tasaiseksi. Varsinaista vaivaamista ei tarvita.
- Sekoita lopuksi rypsiöljy taikinaan.
- Anna taikinan kohota viisitoista minuuttia vedottomassa paikassa.
- Sekoista taikinasta suurimmat ilmakuplat pois.
- Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja painele jauhotetulla kädellä tasaiseksi, parin sentin paksuiseksi lätyksi.
- Leikkaa leipään mieluiten leipurin lastalla ruutukuvio; halutessasi voit leikata ruudukon vielä kolmioiksi.
- Paista 225 asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia, kunnes leipä on saanut väriä pintaan. Anna jäähtyä hetken ja murra leipä palasiksi. Tarjoile voin kanssa.