Raparperiherkkua

raparperi_122.jpg

Joko kasvimaalta saa jotain tuoretta? JO! Satoa voi korjata ainakin ruohosipulista, oreganosta, vuohenputkista, maahumalasta ja – raparperista.

Raparperit ovat ehtineet kasvattaa meillä reilut kymmensenttiset varret. Ne riittävät vasta mausteeksi, joten sopat ja piiraat tulevat vasta muutaman viikon kuluttua, kun raaka-ainetta on saatavilla enemmän. Kannatti kuitenkin valita raparperille eteläisen rinteen alaosasta muheva ja multaisa paikka, niin ensimmäiset varret saa napattua jo näin toukokuun alussa.

Jamie Oliver muuten opetti, että raparpereissä on paras makuvarasto varren valkoisessa osassa. Ne kannattaa siis hyödyntää kokkailuissa!

raparperi_123.jpg

Karamellisoituja raparperisuikaleita ja mansikkajäätelöä

  • Yhteensä 50 cm raparperin vartta
  • 2 rkl voita
  • 2 rkl ruokokidesokeria
  • 2 tl sitruunamehua
  • 1/2 tl vaniljasokeria
  • Lisänä mansikkajäätelöä maun mukaan

raparperit.jpg

Valmistus

  1. Kierrä raparperin varret irti niin, että varren valkoinen osa tulee kasvin mukana. Leikkaa lehdet pois ja ota jokaisen annoksen koristelua varten yksi lehti talteen.
  2. Leikkaa raparperin varsista valkoinen osa pois ja halkaise se kahtia. Siivuta jäljelle jääneet varret parin millin paksuiksiksi, noin 10 cm pitkiksi lastuiksi.
  3. Laita voi ja sokeri pannulle ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää siihen raparperin valkoiset osat ja paista minuutin verran, jotta saat näistä irtoamaan maun voi-sokeriseokseen. Nouki varren palat pois.
  4. Lisää raparperilastut pannulle ja purista päälle sitruunamehu.
  5. Paista muutaman minuutin ajan, jotta saat raparperit pehmenemään. Varo kuitenkin kuumentamasta niitä niin kauan, että varret lötkistyvät kokonaan.
  6. Mausta lopussa vaniljasokerilla.
  7. Kokoa annos: laita lautaselle koristeeksi raparperin lehti (jota EI tule syödä eikä edes maistaa!). Pyöräytä jäätelöstä pari palloa ja aseta ne lehden päälle ja viereen. Nosta annokseen muutamia raparperilastuja ja kaada pannulta hieman lientä päälle.
  8. Herkuttele espresson kanssa.

raparperi_124.jpg

Koti Ruoka ja juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.