Tarte Tatin punaomenista
Tatinin sisarusten kehittämä klassikko on mehevä ja maukas omenatorttu. Se on yksinkertainen valmistaa, joskin pohjan taikinan saaminen juuri kohdalleen vaatii joko puntaria tai näppituntumaa. Tässä ohjeesssa sokerina on tomusokeria, mikä tekee taikinasta sileän mutta murean. Omenat puolestaan karamellisoidaan fariinisokerissa, mikä tuo makuun mausteisuutta. Omeniksi kannattaa valita sellaisia hapahkoja laatuja, jotka pitävät muotonsa kuumennettaessa eivätkä muutu hilloksi.
Tarte tatin
pohja
- 100 g (n. 1,5 dl) vehnäjauhoja
- 50 g voita
- 50 g (n. 3/4 dl) tomusokeria
- 1 pieni muna
täyte
- vähintään 6 kotimaista omenaa
- 1 rkl voita
- 1/2 dl fariinisokeria
- hiven jauhettua neilikkaa
- hiven kanelia
Valmistus
- Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri keskenään. Kuutioi sekaan kylmä voi ja nypi taikina murumaiseksi seokseksi.
- Riko muna lasiin ja vatkaa sen rakenne rikki. Lisää ensin puolet siitä ja sekoita taikina tasaiseksi. Mikäli taikina ei muodosta kiinteää massaa, lisää vielä puolet jäljellä olevasta munasta ja sekoita. Lisää tarvittaessa koko muna taikinan joukkoon. Vältä vaivaamista, jotta saat taikinasta mahdollisimman murean.
- Laita taikina kahden muovikelmun tai voipaperin väliin ja painele paistinpannun kokoiseksi, noin puoli senttiä paksuksi levyksi. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunnin ajaksi.
- Kuori omenat ja pieni ne sormen paksuisiksi lohkoiksi.
- Levitä voi rautapannun päälle ja ripottele siihen fariinisokeri sekä mausteet. Lado lohkot vierekkäin pannulle. Omenoita saa olla reilu kerros, kuvissa niitä on minimimäärä tähän torttuun.
- Kuumenna pannua levyllä, kunnes sokeri ja voi karamellisoituvat.
- Kumoa taikinalevy omenien päälle pannun reunasta reunaan. Viillä taikinaan keskelle kymmensenttinen rasti.
- Paista 200 asteessa 20-30 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Anna tortun levähtää hetki ja kumoa se sitten tarjoiluvadille.
- Tarjoile haaleana, lisäksi sopii vaniljalla maustettu jogurtti tai kevyesti makeutettu vaniljakastike.