Tomaattipohjaiset keitot hurmaavat
Keväällä ennen oikeankasvukauden alkua on hyvä turvautua raaka-aineisiin, jotka eivät ole vielä nahistuneita. Säilykepurkeista löytyy herkullisia papuja ja tomaattia, mitkä antavat rikkaan makupohjan keväiselle keitolle. Lisäaromeja saa tuoreista yrteistä, jotka kasvavat jo ikkunalla tai joita voi napata matkaansa kaupasta. Näistä täyteläisistä mauista syntyy pekonin, kaalin, sellerin, herneiden ja pastan kanssa minestronen kaltainen herkullinen viimeisen säilön keitto. Se on mielestäni parasta hieman rapeana, suoraan kattilasta syötynä. Seisoessaan keiton neste imeytyy pastaan ja keitto muuttuu padaksi, tosin sitäkin on kiva kauhoa seuraavana päivänä lautaselleen.
Minestrone (n. 3 litraa)
- 1 rkl oliiviöljyä
- n. 150 g pekonia
- 1 iso sipuli
- 2-3 valkosipulin kynttä
- 3 sellerin vartta
- 1 iso suippopaprika tai porkkana
- 1/2 pienestä valkokaalista
- 2 tlk tomaattimurskaa
- 170/ 285 g tölkki säilykevalkopapuja
- 2 dl pientä simpukkapastaa tai pieniä makaroneja
- 2 dl pakasteherneitä
- 2 kasvisliemikuutiota
- 1 1/2 l vettä
- mustapippuria myllystä
- paprikarouhetta
- muutama oksa tuoretta timjamia tai persiljaa
- 1 ruukku basilikaa
tarjoiluun
- parmesanijuustoa raasteena
Valmistus
- Valmistele kasvikset: suikaloi sipuli, paprika tai porkkana ja valkokaali tikkumaisiksi suikaleiksi ja siivuta selleri ohueksi. Murskaa valkosipuli veitsen terällä ja hienonna se.
- Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa tai padassa. Lisää siihen kuutioitu pekoni ja anna kypsyä minuutin verran.
- Lisää joukkoon sipulit ja kuullota pari minuuttia.
- Lisää loput pienityt kasvikset sekä tomaattimurska. Kypsennä viitisen minuuttia.
- Lisää liemikuutiot sekä vettä. Kaada joukkoon myös pavut nesteineen. Mausta pippurilla ja paprikarouheella sekä timjamin tai persiljan oksilla.
- Mittaa kiehuvan keiton sekaan pasta ja anna kypsyä minuutin vähemmän kuin pastan keittoaika on.
- Silppua basilika ja lisää aivan lopuksi keiton sekaan.
- Tarjoile keitto vastaraastetun parmesanin ja tuoreen leivän kanssa.