Keväänkeltainen kakku
Täytekakku on meidän perheen suosikkia, kun se tehdään runsastäytteiseksi ja meheväksi. Isolle vierasjoukolle kakku syntyy nopeasti, kun kakkulevyt paistaa uunipellillä pyöreän kakkuvuoan sijaan. Ohuet pohjat eivät tarvitse halkaisemistakaan, jolloin vältytään siltä hankalalta vaiheelta, jossa taikina tahtoo murentua palasiksi ja hermot osoittautuvat liian lyhyiksi. Banaani taikinan seassa tekee puolestaan sen, että kakkupohja on mehevä sellaisenaan, mutta pieni kostutus sitruunamehulla tuo kakun makuihin raikkautta. Lakka taas – mikäli et ole vielä kokeillut sitä banaanin kaverina, kannattaa testata! Vielä kun täytteen sekaan laittaa liivatetta, kakku pysyy kauniisti kuosissaan koko tarjollaolon ajan.
Banaaninen lakkatäytekakku (30:lle)
- 6 munaa
- 3 dl sokeria
- 1,5 dl maustamatonta jogurttia
- 4 banaania
- 4 dl vehnäjauhoja
- 1 dl perunajauhoja
- 1 1/2 tl soodaa
- 1/2 tl kanelia
Kostutukseen
- 1 sitruunan mehu
Täyte
- 4 dl vispikermaa
- muutama tippa keltaista karamelliväriä
- 400 g lakkahilloa
- 1 kg (4 prk) rahkaa
- noin 1 dl sokeria
- (6 liivatetta + 1/2 dl vettä)
Koristeeksi
- Pääsiäissuklaarakeita tai kokonaisia pakastelakkoja
Valmistus
- Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri hyvin kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi.
- Sekoita kuivat aineet keskenään. Soseuta kypsät banaanit esimerkiksi painelemalla haarukalla lautasta vasten. Sekoita nämä ja jogurtti munavaahdon sekaan varovasti käännellen.
- Levitä taikina kolmelle leivinpaperilla vuoratulle uunipellille: taikinakerroksista tulee noin sentin paksuisia, levyistä pellin kokoisia. Mikäli haluat kakusta pyöreän, mallaile taikina jo valmiiksi jotakuinkin pyöreäksi, jolloin taikinakerros on hivenen paksumpi.
- Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia, kunnes levyt ovat saaneet rusketusta pintaan. Anna levyjen jäähtyä.
- Vatkaa kerma vaahdoksi keltaisen karamellivärin kanssa.
- Sekoita vaahdon joukkoon rahka ja lakkahillo, makeuta sokerilla.
- Halutessasi voit hyydyttää täytteen, jolloin kakusta tulee jämäkämpi: Pehmitä liivatteita reilussa kylmässä vedessä kymmenisen minuuttia. Kiehauta puoli desiä vettä esim. teemukissa mikrossa. Purista liivatteista vesi pois ja lisää ne mukiin kuuman veden sekaan. Sekoita liivateseos tasaiseksi lusikalla. Lisää seos ohuena nauhana vaahdon sekaan koko ajan hyvin sekoittaen. Jääydytä täytettä kymmenisen minuuttia pakastimessa tai jääkaapissa, että liivatteet pääsevät hyytymisensä alkuun.
- Kokoa kakku isolle alustalle. Pyöreää kakkua varten leikkaa kakkulevyt saksilla ympyrän mallisiksi. Aseta alustan päälle ensimmäinen kakkulevy, halutessasi voit laittaa kakun ympärille hyydytysrenkaan. Pirskottele levylle kolmasosa sitruunamehusta ja levitä tämän päälle noin kolmasosa täytteestä. Toista kaksi kertaa.
- Koristele pääsiäisrakeilla tai jäisillä lakoilla.