Kesän helpoin ruokailu: nyhtönautaleivät
Puutarha alkaa puskea satoa, jota on mukava napsia ruokaan. Ihan pienetkin asiat ovat kiva lisä: ruohosipuli, minttu, timjami, salaatinlehdet ja retiisit muuttavat perusruoan kesäiseksi tuulahdukseksi. Tein nyhtölihaa naudasta ja meillä nautittiin se kaikkien noiden pihan parhaimpien antien kanssa. Suosittelen hyödyntämään pienetkin sadon mahdollisuudet!
Mikäli haluat tehdä Teknisen tuen hard core nyhtöpossua, kurkkaa ohje täältä.
Nyhtönautaleipä
Nyhtönautaa
- 1,2 kg naudan ulkopaistia tai lapaa
- 1 rkl suolaa
- 2 rkl paprikarouhetta
- 1 punainen chili
- 8 mustapippuria
- 5-6 vartta timjamia
- 2 dl kokista
Lisänä
- tsatsikia (ohje esim. täällä)
- salaatinlehtiä
- kirsikkatomaatteja siivutettuna
- ruohosipulia tai sipulin varsia silputtuna
- maustettua tuorejuustoa, esim. aurinkokuivattu tomaatti
- juustoa, esim. kermajuusto tai gouda
- ruisleipäpaloja tai sämpylöitä
Valmistus
- Hiero mausteet ja suola lihan pintaan. Aseta uuniastian pohjalle mustapippurit ja timjamin oksat ja sijoita liha niiden päälle.
- Kaada liha-astiaan kokis. Peitä liha tiiviisti astian omalla kannella tai foliolla, jotta kosteus ei karkaa astiasta. Mikäli neste hupenee uunikypsennyksen aikana, lisää vettä tai kokista.
- Aseta liha 130 asteiseen uuniin 4,5-5 tunniksi. Testaa lihan kypsyyttä: mikäli pystyt repimään lihan helposti kappaleiksi haarukalla, se on valmista. Mikäli liha kaipaa vielä kypsymistä, jatka uunikypsennystä puoli tuntia kerrallaan.
- Valmista tsatsiki ja laita se jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.
- Revi kypsä liha tarjoiluastiaan ja kaada lihaneste revityn lihan joukkoon.
- Laita leipäsiivut lämpenemään kymmeneksi minuutiksi uuniin jälkilämmölle.
- Aseta kaikki ruoka-aineet tarjolle omiin kuppeihinsa.
- Jokainen ruokailija voi koota oman leipänsä haluamillaan täytteillä. Nautitaan hyvässä seurassa kuplaveden tai lempeän punaviinin kanssa.
P.S. Yli jäänyt liha kannattaa lämmittää kattilassa pienen kokislisän kanssa, niin lihan mehevyys sen kuin vain paranee.