Herkkua kesäkansalle
Mansikkakausi alkaa! Tämä kannellinen piiras on ollut kesän suosikkini erilaisin täyttein ja nyt tämä mansikka-raparperitäyte taisi viedä voiton kaikista makuvaihtoehdoista. Mansikkasadon valmistuessa pelkkiä mansikoitakin voisi kokeilla – ja niiden mausteeksi testaan punapippuria.
Mansikka-raparperipiirakka (halk. 24 cm)
- 150 g voita tai margariinia
- 1 dl sokeria
- 1 muna
- 1 tl vaniljasokeria
- 1 tl leivinjauhetta
- 1 dl kaurahiutaleita
- 3 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 tl piparkakkumaustetta
- 1/2 dl hasselpähkinärouhetta
Täyte
- 8-10 dl raparperinpaloja
- 1-2 dl sokeria
- n. 1/2 dl perunajauhoja
- 1/2 dl vettä tai sitruunamehua
- 5-6 dl mansikoita
Valmistus
- Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri ilmavaksi vaahdoksi.
- Lisää muna sekaan ja vatkaa voimakkaasti parin minuutin ajan.
- Sekoita kuivat aineet hasselpähkinöitä lukuunottamatta keskenään ja lisää taikinan sekaan. Pyöräytä taikina sekaisin.
- Jaa taikina puoliksi niin, että toinen osa on hieman pienempi kuin toinen. Pienemmästä taikinanosasta tulee kansi, suuremmasta tulee pohja. Kumoa hasselpähkinärouhe leivinpaperin päälle pieneksi läjäksi ja painele pienempi taikina sen päälle jauhotetulla kädellä. Taputtele, kunnes taikina on halkaisijaltaan 24 cm pyörylä. Nosta tämä kansi pakastimeen tai jääkaappiin kymmeneksi minuutiksi.
- Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan 24 cm vuoka tai paistinpannu. Taputtele loppu taikina sen pohjalle ja reunoille jauhotetun käden avulla.
- Valmista täyte: Laita raparperinpalat kattilaan sokerin kanssa ja kuumenna, kunnes palat alkavat olla pehmeitä.
- Sekoita perunajauhot veteen ja suurusta raparperinpalat kaatamalla perunajauhot tasaisena nauhana soseen sekaan, sekoita koko ajan esim. puulusikalla. Lisää perunajauhoseosta sen verran, että saat raparperisoseesta vahvan puuron kaltaista mössöä. Nosta kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon tuoreet tai jäiset mansikat.
- Kaada täyte vuokaan pohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
- Ota kansilevy kylmästä ja aseta se leivinpaperin avulla piiraan päälle. Irroita paperi.
- Paista 175 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
- Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja tarjoile vaniljakastikkeen kanssa, kuumempi piiras maistuu hyvältä jäätelön kera. Kylmä piiras on herkullista sellaisenaan.
// edit: lisätty ainesosaluetteloon unohtunut muna
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.