Jos on tomaatteja niin niitä voi säilöä
Kun aikoinaan näin, kuinka tehdään maailman helpoin tomaattikastikesäilyke, olin ihastunut. Nyt on pakko saada tomaatteja ja paljon! on ajatus, joka on sen jälkeen pyörinyt päässäni. No, ei niitä tomaatteja ole vielä ollut niin paljon, mutta sen verran nyt kuitenkin, että metodia oli pakko testata. Ja kuinka yksinkertaista se olikaan!
Homma sujuu niin, että säilyketölkki täytetään aivan survoksiin tomaateilla ja niillä muilla aineksilla, joita haluaa laittaa kastikkeeseensa. Raaka-aineiden pitää olla ensiluokkaisia, jotta säilykkeestä tulee oikeasti säilyke. Sitten purkin päälle laitetaan kansi roiskeläpäksi ja purkki pistetään 150-asteiseen uuniin tunniksi.
Lopuksi katkaistaan virta uunista, laitetaan kansi tiiviisti kiinni ja jätetään purkki umpioitumaan jäähtyvään uuniin. Tadaa!
Tein testimielessä kahta eri kastikkeen pohjaa. Näitä en malta säilyttää pitkään, vaan surautan toisen hetimiten illalla keitoksi ja toisen huomenna pastakastikkeeksi. Sekaan pitää lisätä vielä suola ja muita mausteita, sillä en laittanut niitä valmiiksi purkkiin.
Tomaattikasvissäilyke uunissa
Versio 1
- 6 dl kypsiä tomaatteja
- 2 dl sipulilohkoja
- 1 dl oliiveja
- 2-3 basilikan varren lehdet
- muutaman sentin palanen kesäkurpitsasta
Versio 2
- 9 dl kypsiä tomaatteja
- 1 pieni sipuli
- 3-4 valkosipulin kynttä
- reilusti basilikan lehtiä tilkkeeksi tomaattien väleihin
Valmistus
- Tiskaa litran vetoiset säilykepurkit mieluiten tiskikoneessa putipuhtaiksi.
- Huuhtele multa pois kasvimaalta noudetuista kasviksista. Käytä säilykkeeseen vain ensiluokkaisia kasviksia.
- Täytä purkki aivan piripintaan kasviksilla. Painele niitä puhtain käsin tiiviimmiksi, sillä kasvikset vajenevat kypsyessään reilusti.
- Laita kasvispurkkeihin kansi raolleen (estää roiskeiden leviämistä uunissa) ja nostele purkit 150-asteiseen uuniin. Kypsennä tunnin ajan tai kunnes säilyke kiehuu. Sulje kannet tiiviisti ja jätä kasvissäilyke jäähtymään sammutettuun uuniin.
- Säilö purkit viileässä paikassa. Käytä keittojen ja kastikkeiden pohjana: surauta soseeksi sauvasekoittimella ja mausta oman maun mukaan.