Kieleni hävisi, enkä tohdi etsiä sitä takaisin
Tiedätkö ne valkuaiset, jotka jäävät yli, kun käytät keltuaiset? Jotenkin niitä ei raaski heittää menemään, koska – no, ne ovat ruokaa, ja sitä ei haaskata. Tai ne maksavat. Tai miten vaan, mutta niitä nyt ei haluaisi heittää menemään.
No ei tarvitse. Tein nimittäin törkeen hyviä marenkeja, jotka oikeasti tuli hyviksi. Eivät siis itkeneet sokeria tai jääneet muuten vaan sitkeiksi.
Rapeita, suklaisia, herkullisia, hyviä! Inspiraation sain mm. Soul Kitchenin ohjeesta, jota olenkin noudattanut melko pitkälle.
Miltäköhän marengit maistuisivat, jos laittaisi niihin suklaan sijaan pakastekuivattuja vattuja, piparimaustetta tai suolapähkinöitä…?
Suklaamarengit, n. 16 kpl
150 g valkuaisia (4-5 valkuaista)
210 g sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
50 g tummaa suklaata, yli 60 %
Valmistus
1. Erottele valkuaiset ja keltuaiset toisistaan.
2. Kaada valkuaiset ja sokeri sekä valkoviinietikka pyöreäpohjaiseen teräskulhoon, jonka sijoitat kiehuvan vesikattilan päälle. Voit myös käyttää vesihaudekattilaa, kuten ohjeenkuvassa on käytetty. Vatkaa seosta, kunnes se jämäköityy huomattavasti ja vispaaminen on vaikeaa. Tähän menee aikaa noin vartti. Kuumentaminen sulattaa sokerin valkuaisen sekaan, mikä estää sitä tihkumasta marengeista myöhemmin ulos.
3. Nosta kattila tiskialtaaseen, jossa on pohjalla viitisen senttiä kylmää vettä. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella vielä viitisen minuuttia, eli kunnes taikina on jäähtynyt. Taikina on tässä vaiheessa kovaa ja jäykkää.
4. Paloittele suklaa ja sulata se joko mikrossa tai vesihauteessa.
5. Sekoita suklaa marenkitaikinan sekaan niin, että taikina jää epätasaisen raidalliseksi.
6. Nostele marenkeja lusikoiden avulla pellille tai lusikoi taikina pursotuspussiin ja truuttaa leivinpaperille. Jätä niiden ympärille tilaa, sillä ne paisuvat valkoviinietikan ansiosta hieman uunissa.
7. Laita marengit kuivumaan uuniin, 125 asteeseen noin tunniksi. Käännä tämän jälkeen uunista lämpö pois. Anna marenkien kuivua jälkilämmössä ja jätä ne lopulta jäähtymään uuniin.
8. Nauti jäähtyneinä. Mikäli näitä jää yli, säilytä tiiviissä rasiassa kosteudelta suojattuna.