Valmiina kurpitsajuhlaan
Kaupoista (ja kasvimaalta) saa taas kurpitsaa, ja yksi parhaista lajikkeista on myskikurpitsa. Ruokaan siitä tulee ihanan paahteinen maku ja sen pieni pähkinäisyys korostaa hedelmälihan pyöreän makeaa makua. Korostamalla näitä makuja uunissa paahtamalla sekä lisäämällä hunajaa ja pähkinäöljyä, suussa pyörii samettinen keitto, joka on yksi syksyn helmistä.
En ole löytänyt myskikurpitsan siemeniä meidän lähialueen myyjiltä. Nyt nappasin kaupan kurpitsan sisältä parikymmentä siementä talteen. Lähtisiköhän niistä ensi keväänä yksi taimi kasvuun omaa kasvimaatani varten? Taitaa tulla ensi kesästä taas kurpitsavuosi meidän tontilla!
Myskikurpitsakeitto
- 1 myskikurpitsa (noin 600 g)
- 2 porkkanaa
- 1/2 kukkakaali
- 1-2 sipulia (noin 200 g)
- 2 valkosipulin kynttä
- 1-2 tl pähkinäöljyä tai auringonkukkaöljyä
- 2 tl hunajaa
- 1 tl timjamia
- 5 dl vettä
- vajaa 1 tl suolaa
- pippuria
- 1 dl ruokakermaa
Valmistus
- Halkaise kurpitsa ja poista siitä siemenet. Lohko se noin kahdeksaan osaan pituussuunnassa ja aseta uuninpannulle hedelmänliha ylöspäin. Pieni myös porkkanat ja kukkakaalit. Paahda 200 asteisessa uunissa, kunnes kasvikset saavat hieman väriä, noin 15 minuuttia. Nosta jäähtymään, kunnes saat irrotettua kurpitsasta kuoren.
- Lohko sipuli ja pieni valkosipulin kynnet. Lorauta kattilaan öljyä ja kuullota sipuleita siinä pari minuuttia.
- Lisää kattilaan hunaja, timjami, paahdetut kasvikset ja vettä sen verran, että kasvikset peittyvät. Lisää myös suolaa. Anna kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes sipulit ovat pehmenneet.
- Soseuta keitto sauvasekoittimella, varo samalla kuumia roiskeita.
- Lisää joukkoon kiehuvan kuumaa vettä, kunnes saat keitosta mielestäsi sopivan paksuista.
- Mausta keitto vielä pippurilla ja sekoita joukkoon ruokakerma.
Herkuttele!
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.