Mustatorvisienet lätyn päällä

Pizza 5.jpg

Talven ruoka on hyvää säilykkeistä valmistettuna. Jätetään ne tuoretuotteet siihen aikaan, kun aurinko antaa niille makua. Pitsa on vauhdikas valmistaa, kun taikinan tekee valmiiksi edellisenä päivänä. Minun pitsaani tulee aina maukas ja haudutettu tomaattikastike, jolloin päälle tarvitsee vain jotain pikanttia lisämakua. Tässä on lähimetsien mustatorvisieniä sekä kaupan kauniilta lasipurkkirivistöltä noukittuja etelän makunautintoja.

Pizza 1.jpg

Talvinen sienipizza

pohja

  • 1 1/4 dl hanakylmää vettä
  • 3/4 tl suolaa
  • n. 3 g kuivahiivaa (vajaa 1/3 pss)
  • n. 1 1/2 dl durum-vehnäjauhoja
  • n. 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 2-3 rkl oliiviöljyä

tomaattikastike

  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1/2 porkkana
  • 1/2 prk tomaattimurskaa
  • 2 rkl tomaattisosetta
  • 1/2 dl puna- tai valkoviiniä
  • 1/2 tl suolaa
  • ripaus chiliä
  • hieman mustapippuria
  • 1 rkl oreganoa
  • 2 tl sokeria

päälle

  • 1/2 dl kuivia mustatorvisieniä
  • vettä liotukseen
  • n. 50 g juustoa raasteena
  • muutama kirsikkatomaatti
  • 5 kalamataoliivia
  • 1 rkl kapriksia
  • 1 rkl pestoa

Valmistus

  1. Sekoita pohjan ainekset keskenään lukuunottamatta öljyä ja vaivaa käsin viitisen minuuttia. Lisää öljy ja mikäli tuntuu, että on tarvetta, hieman lisää jauhoja. Anna kohoata jääkaapissa seuraavaan päivään.
  2. Aloita toinen päivä laittamalla kuivatut sienet kapeaan, korkeaan kuppiin ja lisäämällä vettä sen verran, että sienet peittyvät. Anna turvota rauhassa.
  3. Painele taikinasta ilma pois ja taputtele se leivinpaperille pyöryläksi. Anna levätä sen aikaa, kun valmistat tomaattisoseen.
  4. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuori ja raasta porkkana hienolla terällä. Kuumenna oliiviöljy kasarissa ja kuullota kasviksia siinä parin minuutin ajan. Lisää mausteita lukuunottamatta loput tomaattikastikkeen aineet ja keitä seosta kasaan kuumassa kasarissa viitisen minuuttia. Pienennä lämpö ja hauduta vielä kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi mausteet ja tarvittaessa hienonna sauvasekoittimella.
  5. Kokoa pitsa. Mikäli pohja vaikuttaa jostain kohtaa paksulta, taputtele se tasaiseksi: taikinan lepäämisenä jälkeen tämä on melko helppoa. Levitä pohjalle tomaattikastike, jonka määrä on oikea, kun oma mieltymys puoltaa sitä. Levitä juustoraaste tasaiseksi kerrokseksi tomaattikastikkeen päälle. Ripottele kuivaksi ravistellut sienet ympäri pitsaa ja levitä loput ainekset tasaisin välimatkoin pyörylän päälle.
  6. Paista 250 asteisen uunin yläosassa kymmenisen minuuttia, kunnesjuusto on saanut hieman väriä.

Pizza 4.jpg

koti ruoka-ja-juoma