Juuu-uuustoinen lasagne
Mitäpä sitä viriteltäisiin isän hemmotteluksi? No, meillä viimeiset itsekasvatetut tomaatit kypsyivät kaikki yhtä aikaa. Koska nostin ne kuukausi sitten sisälle, ei tomaattien maku ollut enää se sama auringon makea kuin millaisiksi ne harvat ulkona kypsyneet ehtivät. Niinpä päätin käyttää tomaattipaljouden hyväkseni ja tein niistä lasagnea. Koska tomaattien makeusaste ei ollut riittävä, lisäsin kastikkeeseen hivenen sokeria.
Hyvän tomaattikastikkeen lisäksi lasagne kaipaa mielestäni mausteiksi viherpippuria ja muskottipähkinää. Muutoin en ole niin kovin tarkka sen valmistusmetodeista ja oion siellä täällä perinteisistä valmistustavoista. Buon appetito!
Tomaattikastike
- 1 kg kypsiä tomaatteja
- 2 porkkanaa
- 2 vartta varsiselleriä
- 1 sipuli
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 dl valkoviiniä
- 1 rkl sokeria
- 400 g karitsan ja naudan jauhelihaa
- 1 tl suolaa
- mustapippuria
- kourallinen basilikanlehtiä (hienonnettuna)
- 2 oreganon oksaa (a 10 cm)
- oliiviöljyä kuullottamiseen
Maitokastike
- 8-9 dl maitoa
- vajaa 1 dl vehnäjauhoja
- 1/4 muskottipähkinä
- 1/2 tl suolaa
- 1/4 tl viherpippurirouhetta
- 200 g juustoraastetta
- 100 g pippurituorejuustoa
Lisäksi
- 12-16 lasagnelevyä
- 100 g mozzarellaa
Valmistus
1. Lohko tomaatit, raasta porkkana sekä hienonna varsisellerit, sipuli ja valkosipuli.
2. Lorauta oliiviöljyä paksupohjaisen kattilan pohjalle ja kuullota sipuleita, porkkanaa ja varsiselleriä muutama minuutti.
3. Lisää joukkoon tomaatit ja kypsennä keskilämmöllä viitisentoista minuuttia. Voit halutessasi nyppiä pois irtoavat tomaatinkuoret. Voit myös soseuttaa kasvikset sauvasekoittimella.
4. Lisää viini ja jatka keittämistä, kunnes lisätty neste on haihtunut pois.
5. Paista jauheliha paistinpannulla ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää jauheliha tomaattikastikkeen sekaan. Mausta yrteillä.
6. Valmista maitokastike kokonestesuuruksena: Kaaada maidosta desin verran teflonkattilan pohjalle ja lisää siihen jauhot, sekoita tasaiseksi. Lisää joukkoon loppu maito. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kastike sakenee. Ota kattila pois liedeltä.
7. Mausta maitokastike suolalla, viherpippurilla ja raastetulla muskottipähkinällä.
8. Sekoita maitokastikkeen joukkoon juustoraaste ja tuorejuusto nokareina. Hämmennä tasaiseksi.
9. Ota maitokastikkeesta noin 1,5 dl erilleen. Sekoita loppu maitokastike tomaattikastikkeen sekaan.
10. Kokoa lasagne suurehkoon suorakaiteen muotoiseen vuokaan. Laita pohjalle kolme-neljä kauhallista kastikeseosta ja niiden päälle lasagnelevyt. Jätä levyjen väliin reilu sormen leveys tyhjää, sillä levyt turpoavat uunissa. Toista, kunnes kastike loppuu. Laita viimeiseksi kerros lasagnelevyjä.
11. Kaada viimeisen lasagnelevykerroksen päälle sivuun ottamasi maitokastike ja levitä tasaiseksi. Siivuta mozzarella ja laita siivut tasaisesti pinnalle.
12. Paista 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin ruskea. Ota valmis lasagne uunista ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.
Tarjiole vihersalaatin, balsamicon ja punaviinin kanssa!