Kalapullat ja kevään koskettamat kasvikset
Kalapullat on helppoa ja maukasta ruokaa, jota pyöräyttää pikaisesti. Vaatimuksena on vain lihamylly – tai joku muu väline, jolla hienontaa kalan. Kalana käytän yleensä haukea, sillä muutoin sukulaismiesten vedestä nostamat isot vonkaleet ovat hieman puisevia. Jauhettuna ja maustettuna ne mehevöityvät kummasti. Itse tykkään maustaa pullat voimakkaasti mutta yhtä hyvin voi pitäytyä pelkässä suolassa ja pippurissa.
Kalojen kaveriksi paistoin rosmariinilla maustettuja kasviksia. Mikäli porkkanat eivät olisi huomanneet jääkaapissa odottaessaan, että on kevät (ja lähteneet kasvuun), olisin tehnyt pullien pariksi marinoidun raasteen mehevöittämään kokonaisuutta. Lopputuloksesta täytyy kuitenkin todeta, että harvoin on meidän taloudessa näin maukasta ruokaa tarjolla!
Kalapullat ja paistettuja kasviksia
- 300 g haukifilettä
- 2 paahtoleivän kokoista siivua kuivahtanutta vaaleaa leipää
- 1 sitruunan mehu
- 1 rkl kalakastiketta
- 1/2 tl suolaa tai loraus soijakastiketta
- noin 1/2 dl ruokakermaa
- halutessa 50 g tuorejuustoa tai juustoraastetta
Lisäkkeeksi
- 4 porkkanaa
- 1-2 kesäkurpitsaa
- oliiviöljyä
- 1 tl hunajaa
- muutama oksa tuoretta rosmariinia
- mustapippuria ja suolaa myllystä
Valmistus
- Jauha hauki lihamyllyllä hienoksi. Laita viimeisenä myllyyn leivänpalat, jotta saat myllyn tyhjenemään kalasta.
- Lisää loput murekkeen aineet kalan ja leivän sekaan. Sekoita tasaiseksi.
- Muotoile taikina pulliksi ja laita 200-asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi.
- Suikaloi kasvikset.
- Kuumenna pannu ja lisää siihen pari teelusikallista oliiviöljyä ja kasvikset. Paista kasviksia viitisen minuuttia välillä käännellen.
- Valuta kasvisten päälle hunaja ja riivi rosmariinista lehdet pannulle. Kääntele kasviksia, kunnes hunaja on levinnyt kasvisten päälle.
- Nosta kasvikset lautaselle ja rouhi päälle pippuria ja suolaa. Tarjoa kypsien kalapullien kanssa, kalapullat voi pujottaa rosmariininoksiin tarjolle.