Fenkolinen punajuurikeitto

blogi52_keitto_290.jpgSain tätä makunystyröitä hivelevää punajuurikeittoa ensimmäisen kerran juhlien alkukeittona. Se ponkaisi saman tien suosikkiruokieni kärkikastiin ja on pysytellyt siellä helppoutensa – ja makunsa vuoksi. Keitto onnistuu aina, vaikka sen raaka-aineita ja valmistustapoja varioisikin. Milloin laitan sekaan kermaa, milloin kuohuviiniä, ja olenpa valmistanut sen myös kaupasta saatavasta valmissosestakin. Unohtamatta sitä, että päälle voi vallan mainiosti lisätä paistettuja pekonikuutioita!

Simppeliä herkkua!

blogi52_punajuuret_291.jpg

Punajuuri-Fenkolikeitto

  • 1 kg punajuuria ja fenkolia, esim. 700 g punajuurta ja 300 g fenkolia
  • 1 keskikokoinen sipuli
  • 3 valkosipulin kynttä
  • n. 8 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio TAI 2 tl yrttisuolaa
  • 1 rkl meiramia
  • 200 g vuohenjuustoa TAI 100 g vuohenjuustoa ja 100 g tuorejuustoa
  • hieman (1 ml) valkopippuria
  • 1 dl kuohukermaa TAI kuohuviiniä TAI kivennäisvettä

Valmistus

blogi52_valmistuskombo_4kuvaa.jpg

  1. Kuori ja lohko punajuuret koosta riippuen puoliksi tai neljään osaan. Siivuta lohkot parin millin paksuiksi siivuiksi. Pieni myös fenkoli ja sipuli. Kuori valkosipulinkynnet.
  2. Laita kasvikset kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että päällimmäiset siivut jäävät ilman vettä; kasvisten pehmetessä kaikki kasvikset painuvat veden pinnan alle (voit avittaa tätä painelemalla kasviksia). Lisää liemikuutio tai yrttisuola ja meirami. Keitä kasvikset kypsiksi, noin 20 minuuttia.
  3. Kaada kattilasta muutama desi nestettä erilliseen kippoon. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella sileäksi.
  4. Lisää juustot kuuman sosekeiton sekaan. Lisää myös pippuri. Anna sulaa pari minuuttia ja sekoita tasaiseksi sauvasekottimella. Tarkista keiton suolaisuus ja lisää suolaa tarvittaessa.
  5. Lisää kerma ja sekoita tasaiseksi; halutessasi voit jättää keittoon raitoja koristelun vuoksi. Kerman voi myös jättää pois, keitto on herkullista ilman sitäkin.
  6. Lisää lopuksi sekaan talteen ottamaasi keitinvettä, mikäli haluat keitosta löysempää.
  7. Koska keiton maku on makea ja lempeän pehmeä ja siinä tuntuu vuohenjuuston aromi,  kannattaa lisänä tarjota hapokasta kivennäisvettä ja rapeaksi paistettua vaaleaa leipää.

blogi52_keitto_288.jpg

koti ruoka-ja-juoma