Elonkorjuun soppaa

Kuten mainitsin, pikkuruinen kasvimaani on tänä vuonna tuottanut uskomattoman sadon. Muutimme keväällä uuteen osoitteeseen, johon perustin muutaman kohopenkin (joista myöhemmin lisää) tuottamaan loppukesän iloa tuoreella ja maukkailla sadollaan. Ja voi, sitä satoa onkin tullut! Pollen paras yhdessä jätelaitoksen tuottaman puutarhamullan kanssa on saanut porkkanat parikymmensenttisiksi, punajuuret pulleiksi ja isoimmat perunat nyrkin kokoisiksi!

blogi3_kasvikset1_005.jpg

Luulin tätä ennen olevani kehno hyötytarhuri, mutta vika ei olekaan ollut minussa vaan kasvualustassa. Nyt sadonkorjuuaika alkaa olla viimeistään käsillä ja alla on yksinkertainen mutta herkullinen ohje kauden tuotteista. Mikäli et ole kasvattanut omiasi, käväise torilla tai kaupassa. Tähän aikaan vuodesta jopa Suomen yleisimmän lähikaupan tuotteista saa aikaiseksi maukkaan keitoksen, kun pitkä säilytyskausi ei ole päässyt pilaamaan juuresten aromeja.

Elonkorjuun soppa

Annos on kahdelle

1 suurehko punajuuri
1 sipuli
2 perunaa
pieni kesäkurpitsa tai 10 cm pala suuresta
2 tl auringonkukkaöljyä
2 valkosipulinkynttä tai puolikas yksikyntinen valkosipuli
1 cm pala inkivääriä
1 tl curryjauhetta
1/2 kana- tai kasvisliemikuutio (mieluiten luomu, esim. Reformi)
50 g pippurituorejuustoa
Lisäksi pinjansiemeniä (paahdettuna)

Valmistus

1. Nouda kasvikset mahdollisimman tuoreina, mieluiten kasvimaalta. Jos jotain ei ole, lisää muita aineita tilalle. Pese kasvikset.

2. Kuori punajuuri ja viipaloi se reilun puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Paloittele sipuli, peruna ja kesäkurpitsa lohkoiksi. Silppua valkosipuli ja inkivääri.

3. Kuumenna öljy kattilassa. Paista siinä hetki valkosipulia, inkivääriä ja currya.

4. Lisää kattilaan punajuuret, liemikuutio ja vettä sen verran, että punajuuret peittyvät. Anna kiehua 4-5 minuuttia.

5. Lisää loput kasvikset ja vettä taas sen verran, että ne peittyvät. Anna kiehua, kunnes perunat ovat kypsyneet.

6. Soseuta keitto sauvasekoittimella.

7. Lisää tuorejuusto ja seikoita keitto tasaiseksi.

8. Koristele pinjansiemenillä. Kuvaan silppusin myös valkosipulin vartta, koska paahtamattomat siemenet eivät yksin näyttäneet kivalta.

9. Nauti kivennäisveden tai valkoviinin kanssa.

blogi3_kasvikset_004.jpg

koti ruoka-ja-juoma sisustus
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.