Citypuput ja pihapuiden houkutus

blogi_pupuvaara_296.jpg

Naapurit manailivat sunnuntaina mennessään levittämään verkkoja omenapuunsa suojaksi. Kulmakuntamme rusakot olivat nimittäin jo ehtineet käydä antimilla, vaikka maa ei ole edes vielä roudassa ja vihreys loistaa hangen tilalla. Ensin ne syövät kaikki herkkupuut: omenat, päärynät, luumut ja kirsikat. Keväällä, kun ruuasta on pulaa, ne siirtyvät vähemmän maukkaiden puiden, kuten pihlajoiden kimppuun. Pihoista häviävät meillä päin myös marja-aronia-aidat ja kukkasipulit, tosin ne maistuvat enemmän myyrille kuin pupuille.

Viimeistään nyt on siis aika estää suurimmat tuhot, joten suojaamaan hedelmä- ja marjapuut, mars!

blogi_pupuvaara_297_1.jpg

Huolehdi, että laittamasi verkko on tarpeeksi korkea. Jos lunta sataa pihaasi kuusikymmentä senttiä, pupu ylttää hyvin takatassuiltaan reilun metrin korkeuteen. Jos suojaat pieniä taimia kuten mustikkapensaita, tee verkon yläosasta suljettu, niin pupu ei pääse kiinni oksiin sitä kautta. 

Tue verkkosi jonkin sortin seipäillä. Niiden ei tarvitse olla kaupasta ostettuja kestopuupylväitä vaan voit käyttää verkon vankistajana ojaryteiköstä harvennettuja pajun rankoja tai kaadetun pihapuun oksia. Varmista, että puut ovat tarpeeksi vankkoja etteivät ne taivu tehtävässään. Kuivunut oksa voi siis olla ohuempi kuin tuore ja taipuisa vitsa. Niksipirkasta löytäisit varmasti vinkin, että voit käyttää myös purettuja kuparivesiputkia tai raudoitusrautojakin hommaan.

blogi_pupuvaara_296_1.jpg

Tukipuita tulee olla riittävästi ja niiden tulee olla (lähes) yhtä pitkiä kuin verkkosikin on. Ovelat rusakot osaavat nimittäin nousta hangen päällä takakoivilleen, nojata etukäpälillään verkkoon ja rusauttaa lihavalla varrellaan tuettoman verkon notkolleen. Eipä ole paljon hyötyä hienosta verkosta, jos pupu on sen sisäpuolella ateriallaan.

Sido verkko tukipuihin niin, että se ei liiku. Käytä apunasi narua, pussinsulkijametallilankaa, muovikassin suikaleita tai muuta oveluudessasi löytämääsi sopivaa materiaalia.

blogi_pupuvaara_298.jpg

Ole huolellisempi kuin talvella lumen alla seikkailevat pikkujyrsijät. Tiivistä jyrsijäsilmäkokoinen verkko maahan hiekalla tai mullalla. Mikäli käytät isosilmäistä verkkoa, suojaa puiden ja pensaiden rungot jyrsijäverkolla tai suojanauhalla, jonka voit ulottaa maan alle. Myös varren ympärille tiivistettyä foliota voi käyttää, mikäli muuta suojamateriaalia ei löydy (tosin sen sisällä viihtyy myös kosteus ja mahdolliset sieni-itiöt).

blogi50_omppupuun_suojaus_273.jpg

Ovelimmat (lue: laiskimmat tai tervehenkisimmät) meistä jättävät suojaukset paikoilleen myös kesäksi, jotta homma ei unohdu ennen talven tuloa.

blogi_pupuvaara_297.jpgTuohon kun saisi metsästyskoiran kopin viereen, niin ei tarvitsisi murehtia turhia.

Koti Sisustus