Fredrikan parasta pöytään

Runebergintorttu_Kasvihormoni.fi 3.jpgIhan mahtavaa, että meillä on vuosittaisia päiviä, jolloin pitää syödä herkkuja, kuten nyt vaikkapa tätä Fredrika Runebergin kehittämää torttua. Ja vielä hienompaa, kun itse tajuaa, että perinteisen leivonnaisen voi tehdä toisinkin, kuten nyt vaikkapa tällä tavalla kakuksi. Oivallus oli minulle yhtä suuri kuin varmaankin jouluherkkujen jatkokäsittelyn oivaltaneelle ja siinä priimaksi kehittyneelle Fradrikallekin. Kiitos!

Runebergin tortun ehdoton olemus on mehevä. Siksi se tulee kostuttaa hyvin. Muu osuus hoituukin ihan vaan seuraamalla ohjetta, sillä piparinmuruissa on makua, mantelijauheessa rakennetta ja kuorrutteessa hedelmällisyyttä riittävästi.

Runebergintorttu_Kasvihormoni.fi 5.jpg

Runebergin torttu kakkuna

  • 200 g voita tai margariinia
  • 2 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 1 1/2 dl mantelijauhetta (90 g)
  • 2 dl piparimurskaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta

kuorrute

  • 1 dl tomusokeria
  • 2 tl vettä

kostuke

  • 1/2 dl vettä
  • 2 rkl rommia tai punssia
  • n. 1/2 dl tomusokeria

pinnalle

  • 3/4 dl vadelmahilloa

Valmistus

Runebergintorttu_Kasvihormoni.fi 4.jpg

  1. Murskaa piparit esimerkiksi laittamalla ne muovipussiin ja rullaamalla piparilla murusiksi kaulimen avulla. Mikäli käytössäsi on kokonaisia manteleita, hienonna ne monitoimikoneessa tai morttelissa jauheeksi. Voitele (ja korppujauhota) halkaisijaltaan reilu 20 senttinen kakkuvuoka.
  2. Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.
  3. Lisää vaahdon sekaan huoneenlämpöiset munat yksitellen, vatkaa jokaisessa välissä taikina tasaiseksi ja kuohkeaksi.
  4. Sekoita mantelijauhe, piparijauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita ne käännellen taikinaan, älä vatkaa.
  5. Kumoa taikina vuokaan ja taputtele se kostutetuin käsin tasaiseksi. Paista 175 asteisessa uunissa 25-30 minuuttia, mitä pienempi vuoka on, sitä pidempi on paistoaika.
  6. Sekoita kuorrutteen tomusokeri ja vesi keskenään. Lisää tarvittaessa tippa vettä, mikäli kuorrute on kovin jäykkää tai jos se jäi löysäksi, lisää tomusokeria ruokalusikallinen kerrallaan. Siirrä kuorrute pieneen ja vahvaan muovipussiin.
  7. Tee kostutusta varten oleva liemi sekoittamalla kuorrutekupissa vesi, tomusokeri ja alkoholi keskenään. Lusikoi liemi kuuman kakun päälle tasaisesti. Anna kakun jäähtyä.
  8. Levitä jäähtyneen kakun päälle hillo, jätä kakun pinnan reunoille pari senttiä tilaa. Pursota reunoille kuorrute koristeeksi.

Runebergintorttu_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Runebergin päivää vietetään 5.2. Alun perin vaimonsa Fredrikan kehittämää herkkua saa syödä sitä aiemminkin, tarvittaessa torttukautta voi venyttää myös pidemmäksi.

koti ruoka-ja-juoma