Hedelmäinen salaatti
Muistin tänä kesänä kylvää ensimmäistä kertaa eläessäni salaatteja useampaan otteeseen. Yleensä sitä on innoissaan puutarhuroinnista keväällä, mutta juhannuksen jälkeen pihatouhut – varsinkaan uuden laittaminen – ei innosta yhtään. Pienen selkään taputtamisen voisin ottaa siitä, että leikkasin rucolankin alas pariin otteeseen, jolloin se on tuottanut kolme satoa ja sen pehmeitä lehtiä löytyy yhä kukkapenkkini reunasta. Luit oikein, salaatit viihtyvät oikein hyvin itseään kauniimmassa seurassa (minun lisäkseni). Tiedossa on siis tuoretta salaattia omalta pihalta pakkasten saapumiseen asti! Vuonankaalia olen hakenut joskus vielä lumenkin alta, ja muutama vuosi sitten persiljaa sai vielä tammikuussa, kun jaksoi ottaa lapion mukaan kasvimaalle. Mitenköhän käy tänä vuonna?
Tällä kertaa salaattisekoitus sai kaverikseen vesimelonia ja mansikoita, ja mansikoiden kaveriksi lohkaisin sitruunaa, joka sopii siihen erinomaisesti. Kesäkurpitsasatoa upotetaan tähän aikaan vuodesta jokaiseen ruokaan, ja tähän salaattiin se pääsi mukaan raastamalla. Suolaisuutta tuli salaattijuustosta ja lisämakeutta balsamicosta. Rapeudeksi ripottelin paahdettua sipulia. Lopuksi päälle vielä tulisuutta pippurista, ja mehevä salaatti on valmis!
Salaatin lisäksi voisi ottaa vaikkapa lasillisen kuohuvaa ja kohottaa sen onnistuneen salaattivuoden kunniaksi. Kasvimaalla näytti olevan vielä yksi mansikkakin kruunaamaan nautinnon.
Kippis!
Kouran paksuudelta erilaisia salaatteja
3 cm pala vesimelonipuolikkaasta
10 mansikkaa
4 cm pala kesäkurpitsaa
1/2 sitruuna
1/2 prk salaattijuustoa
tummaa balsamicoa
2 rkl paahdettua sipulia
hieman mustapippuria
1. Revi pestyt salaatit laakean astian pohjalle.
2. Kuutioi vesimeloni ja lohko mansikat ja ripottele salaattipedin päälle. Raasta kesäkurpitsa hedelmien päälle. Lohko sitruuna neljään osaan ja laita salaatin reunalle.
3. Murenna salaattijuusto salaatin päälle, mausta balsamicolla, sipulilla ja pippurilla.