Jos ei jouluna ole joulukakkua, voiko joulu silloin tullakaan?
Joulu ilman joulukakkua on kuin joulu ilman joulukakkua. Siis jos minulta kysytään, sillä sitä ei voi oikein verrata edes lumen puuttumiseen: kyllä joulu on ilman luntakin (voi kuinka hyvin se onkin), mutta ei ilman kakkua.
Oma joulukakkuni on kahvikakku, johon laitetaan vähän kaikkea, että se on runsas ja mehevä. Sitä syödään vain pieni siivu, sillä jouluruokien jälkeen on yleensä ylensyönyt olo. Yhdistelmän vuoksi siitä nautitaan viikko tai kaksi, ainakin siihen asti, että kaappi pitää saada tyhjenemään jouluherkuista, että pääsee laihistelemaan.
Mehevä joulukakku
- 200 g voita
- 2 dl sokeria
- 3 munaa
- 2 tl vaniljasokeria
- 2 tl leivinjauhetta
- 3 1/2 dl vehnäjauhoja
- 1 rs sokeroituja appelsiininpalasia tai sukaatteja
- 1 rs kakkuhedelmiä
- 1/2 appelsiinin mehu
Kuorrute
- 2 rkl glögitiivistettä
- 1 rkl sulatettua voita
- noin 3 dl tomusokeria
Koristelu
- 5 koristekirsikkaa
- 2 rkl pistaasipähkinärouhetta
- 2 rkl granaattiomenan siemeniä
Valmistus
- Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
- Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten sekaan.
- Sekoita kuivat aineet ja hedelmäpalat keskenään. Purista appelsiinista mehu. Lisää mehu ja kuiva-aineseos käännellen taikinan joukkoon.
- Kaada taikina voideltuun ja jouhotettuun vuokaan. Paista 175-asteisessa uunissa vuoan muodosta riippuen 50-60 minuuttia.
- Ota kakku uunista ja anna sen vetäytyä kymmenisen minuuttia vuoassaan. Kumoa kakku jäähtymään tämän jälkeen. Siivuta kakku sentin viipaleiksi ja nosta tarjoiluvadille.
- Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään. Kuorrutteen tulee olla jämäkkää mutta edelleen kevyesti valuvaa: lisää tarvittaessa pieni tilkka sulaa voita tai vaihtoehtoisesti tomusokeria seokseen. (Sekoita myös tilkka valkoista kuorrutetta noin puolesta desistä tomusokeria ja pienestä määrästä vettä.)
- Lusikoi kuorrute muovipussiin ja leikkaa siitä yksi kulma auki noin seitsemän millin pituisella leikkausaukolla. Pursota kuorrutetta tiiviinä viivoina kakun päälle. (Tee koristeviivat myös valkoisella kuorrutteella, tarvittava pussin aukko on vajaa kaksi milliä.)
- Halkaise kirsikat ja rouhi tarvittaessa pähkinät (niitä myydään myös valmiina rouheena, jos satut löytämään). Avaa granaattiomena ja nouki sieltä tarvittava määrä siemeniä koristelua varten. Asettele koristeet tasaisesti kakun päälle. Voit antaa kakun maustua pari päivää tai viikonkin ajan, jätä tällöin koristelu tarjoilua edeltävään aikaan.
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.