Lämmin aamiaisleipä ja kuppi teetä
Tiedäthän sen hetken, kun sivelee voita kuuman leivän päälle? Siivu on ollut vaikea leikata koska uunilämmin pyörylä on kuuma, voin levittämisessä on omat haasteensa koska voi on kylmempää kuin leivän höyryävä pinta – mutta se makunautinnon ja rapeuden odotuksen tunne. Ah! Aamuhetkessä on jotain luksusta, sillä leipää ei ehdi leipoa itse joka päivä.
Juuresleipä syntyy suhteellisen vähällä vaivalla. Pohjaksi otetaan sosekeiton jämät ja taikina seikoitetaan löysäksi. Itse leipä muotoillaan jauhoisin käsin tai leipurin lastaa apuna käyttäen. Suurin vaiva on odotuksessa: vieläkö taikinan antaa kohota vai uskaltaako sen jo pujottaa uuniin? Odotus palkitaan – hyvää leipää ei voita mikään!
Juuresleipä
- 1 1/2 dl kasvissosekeittoa tai muuta kasvissosetta
- 3 dl vettä
- 1 pss kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl juoksevaa hunajaa
- 6 dl vehnäjauhoja
- (1 rkl öljyä)
- (1/2 dl kuorittuja kurpitsansiemeniä)
Valmistus
- Mittaa kulhoon kasvissosekeitto ja kuuma vesi. Tavoitteena on 42-asteinen seos, joka tuntuu kädessä reilun lämpimältä mutta ei lainkaan polttavalta.
- Sekoita soseen sekaan pussillinen kuivahiivaa ja kasvissosekeiton suolaisuudesta riippuen noin teelusikallinen suolaa sekä juokseva hunaja.
- Lisää noin puolet vehnäjauhoista ja vatkaa taikinaa pallovatkaimella tai haarukkavatkaimella (puuhaarukalla) muutaman minuutin ajan sitkon aikaansaamiseksi.
- Alusta joukkoon loput jauhot: taikina saa olla niin löysää, että et pystyisi vaivaamaan sitä pöydällä ilman, että se jäisi siihen kiinni. Mikäli sosekeiton seassa ei ole rasvaisia ainesosia, lisää myös öljy.
- Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi, tähän menee puolisen tuntia.
- Laita käsi taikinakulhoon ja vaivaa siitä ilma pois.
- Kaada taikina leivinpaperin päälle pellille pyöreäksi keoksi. Muotoile taikina leivän malliseksi kummuksi: tämä sujuu parhaiten jauhotetulla kädellä tai ilman jauhoja nostelemalla taikinaa leipurin lastan avulla.
- Anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Ripottele kohoamisen päätteeksi päälle auringonkukan siemenet, mikäli siltä tuntuu.
- Aseta uunin pohjalle astia, jossa on muutama desi vettä: tämä vähentää kuoren kovettumista. Paista leipää 150-175 asteisessa uunissa puolisen tuntia.
- Anna leivän jäähtyä hetki, kunnes se on mahdollista siivuttaa. Tarjoa lisänä voita ja kermajuustoa.
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.