Mankeloin pastaa ja laitoin sen narulle kuivumaan

Kasvihormoni

Keskitalvella perunakausi vaihtuu pasta-, riisi- ja nuudelikauteen. Peruna on juurimukula, jonka säilytys huonontaa sen laatua ja ravintoarvoja. Niinpä perunat kannattaa ahmia pois syksyllä, kun ne ovat parhaimmillaan ja siirtyä sitten muihin tärkkelyskasveihin.

Kaivoin pastakoneen kaapista ja muistelin, mitenkäs sitä pastaa tehtiinkään. Veivasin taikinan ja putsasin pienellä taikinapalalla laskujeni mukaan viisi vuotta vanhat taikinanjämät pois teloista. Sitten yritin muistella hyväksi koettuja kikkoja tagliatellen tekoon. Mieleen muistuivat seuraavat kokemuksen saattelemat ohjeet:

 • Tee pasta kohtalaisen pienistä taikinanpaloista, niin et ole pulassa.
 • Pidä taikinalevyt kapeina, aloitus on hyvä tehdä noin viisi senttiä leveällä palalla.
 • Levyt tarttuvat helposti pöydän pintaan. Leivinliina on jauhoja parempi kosteuden kurissapitäjä.
 • Pastan voi ripustaa kuivaustelineelle kuivumaan, jolloin se pysyy irtonaisena.
 • Melko löysiksi kiepautetut tagliatellerullat toimivat myös pastan säilytysmuotona.

Nyt pitäisi vielä päättää, mitä alla olevan ohjeen mukaan tehdyn pastan kastikkeena tarjoaisi!

Itse tehty munapasta

300 g durum-vehnäjauhoja

2 munaa

noin 1 dl vettä

2 tl oliiviöljyä

Valmistus

 1. Punnitse jauhot koulhoon. Riko niiden keskelle munat ja kaada vajaa desi vettä sekaan. Mittaa joukkoon myös öljy.
 2. Käynnistä monitoimikone ja anna sen käydä kymmenisen minuuttia. Lisää vettä, mikäli taikina tuntuu jäävän murumaiseksi eikä muodosta kuvassakin näkyvää pallomaista taikinaa. (Halutessasi voit koettaa tehdä taikinan myös käsin, mutta homma on hidas ja raskas.)
 3. Kun taikina on kiinteää, se on valmis ja kaulimisen voi aloittaa. Taikinaa voi säilyttää muoviin kiedottuna pari päivää jääkaapissa ilmatiiviissä astiassa tai pussissa. 
 4. Leikkaa taikina noin kuuteen kahdeksaan osaan. Ripottele pöydälle hieman jauhoja, jotta voit käsitellä jokaisen taikinapalan työvaihe kerrallaan ja säilyttää pastalevyt pöydällä odottamassa omaa vuoroaan. Voit myös käsitellä yhden taikinapalan kerrallaan valmiiksi pastanauhaksi saakka.
 5. Säädä kone ykkösleveydelle. Syötä taikina siitä läpi. Taita muodostunut levy kolmeen osaan ja syötä uudelleen koneen läpi. Toista vielä kerran. Pastalevyn on tässä vaiheessa hyvä olla 5-8 sentin levyinen.
 6. Jatka taikinan kaulitsemista ohuemmaksi leveysaste kerrallaan, kunnes olet saanut siitä halutun paksuista. Itse pidän tagliatellesta, joka on kaulittu meidän koneella paksuudella 6 tai 7.
 7. Siirrä kampi nauhaleikkuriteriin ja leikkaa pastalevy nauhaksi.
 8. Nosta pasta odottamaan keittämistä leivinliinan päälle. Voit kiertää nauhan löysälle kerälle tai asettaa sen suoraksi, jolloin vältät parhaiten nauhojen tarttumisen toisiinsa.
 9. Voit myös kuivata pastan pidempää säilytystä varten. Nostele nauhat tai pastalevyt pyykinkuivaustelineen naruille ja katko ennen kuivamista sopivan pituisiksi. Säilytä kuivunut pasta pölyltä suojattuna.
 10. Keitä pastaa 3-4 minuuttia reilusti suolatussa runsaassa vedessä. Paljonko suolaa on tarpeeksi? Maista vettä: jos se maistuu Välimerelle, olet onnistunut.

Kommentit

Tommi K
Isyyspakkaus

Oi, näyttääpä herkulta!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Slurps, se olikin! Kotona tehty tuorepasta voittaa kaupan tuorepastan samaan tapaan kuin omatekoinen leipä voittaa kaupan tuoreen leivän.

Huomasinpa, että alkuperäisestä oli jäänyt keitto-ohje pois, lisätäänpä ohjeeseen.

annemi

Nam, pitääpä pyöräyttää itsekin pastaa pitkästä aikaa :) kivoja kuvia sinulla tässä postauksessa!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Teepä se, annemi, suosittelen! Ja kiitos kuvakehuista, kuvaharrastus on päässyt taas viriämään eteenpäin. Mutta kuvia tärkeämpää on kuitenkin se maku. (Ja rakenne, ja tuoksu...)

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.