Maukasta, totesi Tellervo

Kasvihormoni

Kun kotona on yli viisikymmentä kiloa kurpitsaa, on pakko pohtia, mitä sille tekisi. Ensimmäiseksi tulee mieleen kurpitsapiirakka, se kuuluisa pumpkin pie, josta tässä on minun versioni. Tämän testiversion vein työpaikan kahvipöytään ja se nousi heti perjantaipäivän puheenaiheeksi ohi viikonloppusuunnitelmien: siis hei, mitä tää on, ihan mahtavaa! Otaksun siis, että resepti on onnistunut myös muiden kuin minun mielestäni. Piiras sisältää reilusti kermaisaa maitotuotetta, sillä en pidä pelkästä kurpitsasta tehdystä täytteestä. Varmuuden vuoksi tässä on vielä tarjoiluehdotuksenakin jogurttia. Piirakkani on väriltään vaalea, ei lainkaan oranssin sävyinen, sillä kasvattamani Tellervo-kurpitsa oli väriltään vaalean keltainen. Ja Tellervostakos sitä vasta kohua saatiinkin aikaiseksi: kuinka monta kahvipöytätarjoamista pystynkään vielä tuomaan tänä syksynä työpaikalle!

Mehevä kurpitsapiirakka

 • 1 pkt pakastemurotaikinaa
 • 1 prk rahkaa
 • 1 prk ranskankermaa
 • 1 tlk kondensoitua maitoa
 • 1 rkl piparkakkumaustetta
 • noin 3 dl kurpitsasosetta
 • (½ dl fariinisokeria)
 • 4 keskikokoista munaa

Tarjoiluun

 • sokeroimatonta turkkilaista jogurttia

Valmistus

 1. Laita laakeaan, uunin kestävän astiaan vettä litra tai kaksi. Laita astia uunin pohjalle ja laita uuni kuumenemaan noin 160 asteeseen.
 2. Laita halkaisijaltaan 26 senttisen irtorengasvuoan pohjan päälle siivu leivinpaperia. Kiristä vuoan ympärille rengas. Voit toki tehdä piiraan myös muun mallisessa ja kokoisessa vuoassa.
 3. Painele vuoan pohjalle sulanut murotaikina, nosta taikinaa parin sentin verran myös reunoille.
 4. Tee täyte litran mitta-astiaan: Kumoa astian pohjalle rahka, ranskankerma ja kondensoitu maito sekä piparkakkumauste. Sekoita keskenään tasaiseksi. Kaada päälle kurpitsasosetta, kunnes täytettä on litra. Mikäli kurpitsasose ei ole makeaa, lisää vielä fariinisokeri.
 5. Riko munat kulhoon ja vatkaa niitä hetki (puoli minuuttia) esim. pallovatkaimella. Sekoita munien joukkoon kurpitsatäyte. Kaada täyte murotaikinapohjan päälle.
 6. Paista kakkua uunin keskiosassa noin 1,5 tuntia eli kunnes täyte on kiinteytynyt. Ota piiras uunista ja jäähdytä kokonaan kylmäksi.
 7. Irrota kylmennyt piiras reunoistaan terävällä veitsellä ja siirrä paperin avulla tarjoilulautaselle.
 8. Vaikka piiras maistuu ehdottomasti myös sellaisenaan, tarjoile lisänä turkkilaista jogurttia. Voit kokeilla lisänä myös keksin muruja: mauksi sopii erityisesti inkiväärikeksi, mutta myös piparit ovat kokeilemisen arvoisia.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.