Munkit riviin ja sokerikylpyyn, mars!
Vapuksi simaa ja munkkeja, muutama ilmapallo ja serpentiiniä. Meillä lisäksi pihakauden avajaiset grilleineen ja fortboyardeineen, tänä vuonna kovin möykkyisellä pihalla.
Munkkien paistamisen ydin on pehmeä, melko vähäsokerinen taikina ja rasvapaistaminen puhtain välinein. Jos homma on sinulle uusi, alla on perusohje kuvineen – niillä kyllä selviää.
Munkit
- 5 dl maitoa (tai vettä)
- 50 g hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa
- 1 rkl kaardemummaa
- 1 1/2 tl suolaa
- 1/2 dl sokeria
- 9-10 dl vehnäjauhoja
- 50-80 g pehmeää voita
Paistamiseen
- 700 g munkinpaistorasvaa tai kookosrasvaa
Sokerointiin
- 3 dl sokeria
Valmistus
- Lämmitä maito kädenlämpöiseksi.
- Lietä hiiva siihen ja lisää kaardemumma, suola ja sokeri taikinaan.
- Vatkaa noin puolet jauhoista taikinan sekaan. Vaivaa koneella pari minuuttia, käsin viitisen minuuttia.
- Lisää loput jauhot ja vaivaa, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
- Lisää pehmeä voi taikinan sekaan ja vaivaa taikina tasaiseksi.
- Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi joko vesihauteessa tai muutoin lämpimässä ja vedottomassa paikassa.
- Vaivaa taikinasta pöydällä ilma pois. Jaa taikina sen jälkeen 15-20 osaan ja pyörittele taikinapallot pikkupulliksi leivinparerin päälle. Peitä pullat leivinliinalla ja anna kohota ainakin 20 minuuttia.
- Tee munkkeja varten paistolinjasto valmiiksi: laita ensimmäiseksi pikkupullat, seuraavaksi laakea, paksupohjainen kattila rasvapaistoa varten, kolmanneksi lautanen, jonka päällä on paperi munkkien valutusta varten ja neljänneksi kulho, jossa sokeroit munkit. Tarvitset vielä astian, johon laitat valmiit munkit. Varaa vielä pari eri haarukkaa: toinen rasvakattilaa varten, toinen sokerointia varten.
- Kuumenna munkinpaistorasva lähes täydellä teholla 160-180 asteiseksi. Mikäli sinulla on mittari, käytä sitä lämpötilan tarkkailuun, mikäli ei ole, tee paistotesti: Tipauta kuuman oloiseen rasvaan teelusikallisen kokoinen pallero taikinaa. Mikäli rasva sen ympärillä poreilee, rasva on tarpeeksi kuumaa. Jos rasvasta nousee savua, se on liian kuumaa. Liian kylmä rasva imeytyy taikinaan, joten liian viileässä munkkeja ei kannata paistaa.
- Ota munkkipulla käteesi ja puhkaisen sen keskelle sormella reikä. Venytä reikää, kunnes siitä mahtuisi kananmuna läpi. Tipauta valmis munkki paistorasvaan varovasti, sillä rasva polttaa todella herkästi. Laita kattilaan sen verran munkkeja kuin siihen mahtuu helposti. Anna munkin paistua minuutin kaksi, kunnes se on pähkinänruskea. Käännä munkki ja kypsennä myös toiselta puolelta.
- Nosta kypsä munkki paperilla vuoratulle lautaselle valumaan siksi aikaa, kun laitat uudet munkit paistumaan.
- Siirrä munkki sokeriastiaan eri haarukalla kuin millä käsittelet munkkeja rasva-astiassa. Ravistele munkkiastiaa, kunnes munkki on kokonaan sokerin peitossa. Kopauta ylimääräiset sokerit sokeriastian reunaa vasten pois ja nosta säilytysastiaan.
- Tarjoile munkit lämpimänä siman tai kahvin kanssa.