Oho. Se toimii.

Kasvihormoni

Tiedätkö tunteen, kun joku toimii ihan yks kaks yllättäen niin kuin pitikin? Siis silloin, kun ei odottanut lainkaan, että niin kävisi. Minulla loksahti monttu eilen auki, sillä syksyllä tekemäni lämpöpenkki on yhtäkkiä saanut virtaa. Oho. Se toimii.

Lämpöpenkki huhtikuun 4. päivänä keskellä lumikinoksia.

Tajusin talven pimeinä iltoina vanhaa ohjekirjaa lukiessani, että lämpöpenkki on ilmeisesti tehty perinteisesti niin, että syksyllä kaivetaan kuoppa, johon keväällä kipataan lantapatteri tuottamaan lämpöä. Ja minä täytin kuopan jo syksyllä hevosen lannalla. Hupsis.

Nyt en kuitenkaan voi kuin ihmetellä, että metrinen lumi on sulanut lämpöpenkin päältä, kun muualla sitä on vielä vaikka kuinka. Tuossa penkin edessä, noiden merkkikeppien välissä on marjapensas, josta ei vielä näy mitään, ei edes pientä oksan kortta. Mutta lämpöpenkin multapinta on kauniisti esillä, odottelee siinä uusia siemenöisiä. Pitääkin mennä kaivelemaan hallaharsot esiin, että saa nekin kieputella noiden kulmissa törröttävien lautojen ympärille heti siemenkylvöjen jälkeen.

Mitäköhän sitä uskaltaisi kylvää tuohon päälle, jos vaikka tulee vielä kovia pakkasöitä?

P.S. Ajattelin ilmoittautua tällaiseen 5x5 haasteeseen, jossa pienillä muutaman neliön palstoilla kasvatellaan hyötykasveja. Uskaltaisikohan ottaa tämän alan haasteen käyttöön? Ja mitäköhän muut eteläisillä alueilla elävät toteavat, jos postaan haastepalstalle meidän aloitustilannekuvaksi tuon yllä olevan?

Kommentit

Täytyykin testata tuota lämpöpenkkiä ensi syksynä (ja seuraavana keväänä), koska minä tuskailen nyt omien jäisien kasvilavojeni kanssa >:( Lavat on jo esillä, mutta sisus on ihan jäässä, että niitä ei saa edes siirrettyä aurinkoon tai tyhjennettyä. Yksinkertaisesti voisin tehdä niin, että tyhjennän ne syksyllä ja keväällä laitan pohjalle *askaa ja sitten multaa ja esim. perunat itämään, niin saisin kerrankin omia varhaisperunoita :)

Olen tutkaillut tuota haastetta ja miettinyt osallistumista siihen. Mulla ei ole ihan noin isoa aluetta, mutta ei kai se haittaa? Tai siis mulla ei ole tuon kokoista yhteinäistä aluetta, vaan neljä kasvilavaa, joiden yhteenlaskettu ala on melkein haasteen kokoinen. Voisi olla ihan hauska projekti, koska noita hyötykasveja olen itsekin suunnitellut :)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Tuon kasvilavan kanssa olen ihan ihmeissäni, sillä en odottanut ihan oikeasti ihan näin hyvää tulosta. Ajattelin, että joudun näin huhtikussa toteamaan, että joku ei toimi. Tällä perusteella siis ehdottomasti suosittelen!

5x5 haasteen alkusäännöissähän sanotaan, että haasteeseen voidaan osallistua, vaikka ala olisi kasvilavoina. Tai tynnyreinä, tai muina kasvatusastioina. Joku oli postannut haasteen Facebook-sivuille kuvan (vai linkin), jossa pinta-alaa haettiin pystysuunnassa, kasvuseinänä.  Eli osallistu ihmeessä, ainakin seuraamalla, jos ei ihan oikeasti!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Nyt on lämpölavan mullan päälle lisätty kaikkia niitä siemeniä, joissa sanottiin, että voi kylvää huhtikuussa tai lumien sulettua - ja joita löytyi valmiina kotoa. Tunsin itseni hölmöksi taiteillessani lumikinosten reunassa samalla kun välttelin pyllähtämästä nietoksiin. Sinne siemenet kuitenkin menivät, saivat vielä lämmintä vettä niskaansa ja kerroksen hallaharsoa. Vielä kun saisi viritettyä reunukset paikoilleen, niin pintalämpötilakin voisi nousta plussalle myös öisin. Nyt odotellaan, olenko oikeasti hullu puutarhuri vai toimivatko vanhan ajan konstit myös vuonna 2013!

Rekisteröidytty :)

Kommentoi