Omenasose purkissa
Jos niitä on, niitä on usein liikaa. Omenoita. Piirakkaa, kuivattuja lastuja, hilloa, sosetta, uuniomenoita, paistosta, tuoremehua… KAIKKEA omenasta, koko ajan!
Olen kehittynyt melko velhoksi omenasadon hävittämisessä, ja Facebook-ilmoituksen ”nyt niitä saa hakea vapaasti” lisäksi soseuttaminen on suosikkitapani saada omenat hyödynnettyä. Ennen induktioliettä höyrystin ja jauhoin omenat soseeksi, nyt teen saman kattilassa miedolla lämmöllä. Tosin sato tässä uudessa pihassa on niin vähäinen, että entisten kahden kuukauden sosetalkoiden sijaan homma hoituu nykyisin kahdessa illassa. Maku on silti pettämätön!
Omenasose
- 4 litraa omenia
- (1 dl vettä)
- 1 kanelitanko
- (1 cm pala inkivääriä)
- (6 tähtianista, kokonaisena)
- 1 tl sitruunahappoa tai yhden sitruunan puristettu mehu
- 1/2-2 dl sokeria
Valmistus
- Huuhdo etenkin maahan pudonneet omenat ja lohko ne kuorineen omenan koosta riippuen 2-6 osaan. Poista samalla siemenkota.
- Laita lohkot paksupohjaiseen, isoon kattilaan. Laita sekaan kanelitanko ja halutessasi inkivääripala ja tähtianis. Mikäli omenat ovat hyvin kuivaa laatua, lisää pohjalle myös tilkka vettä.
- Kuumenna omenalohkoja lähes täydellä teholla, kunnes pohjalle alkaa kertyä nestettä. Pienennä lämpö välittömästi miedoksi ja jatka kuumentamista n. 20 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet. Mikäli omenat eivät ole sellaista lajiketta, jotka hajovat pehmetessään, tarkista kypsyys haarukalla.
- Nouki kaneli ja tähtianikset pois omenoiden seasta. Voit huuhtoa ne ja käyttää uudelleen ainakin yhden kerran, laadusta riippuen useampaankin kertaan.
- Lisää kattilaan sitruunahappo tai -mehu; kirpeät omenat eivät kaipaa lisähappoa. Soseuta omenat sauvasekoittimella tai sosemyllyllä. Varo polttamasta itseäsi tulisella soseella!
- Maista omenasosetta ja lisää sen sekaan sokeria oman maun mukaan. Tarkkaa määrää on mahdoton sanoa, sillä lajikkeiden makeus vaihtelee suuresti.
- Mikäli aiot tölkittää soseesi (ja haluat sen säilyvän hyvän tovin), kuumenna tölkit hieman yli 100-asteisessa uunissa 20 minuutin ajan ja desinfioi korkit keittämällä niitä hetki kattilassa. Hyvä selvitys bakteerien tuhoamisesta löytyy esim. täältä. Kuumenna sose uudelleen sokerin lisäämisen jälkeen, sekoita koko ajan, jotta sose ei pala pohjaan. Varo myös tulikuumien roiskeiden päätymistä käsivarsillesi! Täytä purkit piripintaan, jotta niihin jää mahdollisimman vähän elinmahdollisuuksia bakteereille ja saat tölkkiin umpion.
- Mikäli pakastat soseen, sosetta ei tarvitse kuumentaa uudelleen. Jätä pakastepurkkeihin sormen leveyden verran tyhjää yläosaan, jotta sose pääsee laajenemaan vapaasti jäätyessään.
- Jäähdytä sose ja nauti esimerkiksi ruisleivän päällä briejuuston kaverina!
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.