Päättömän kalkkunan metsästäjä
Haaveilin kalkkunan valmistamisesta joulun alla, mutta niin vain asia jäi. Koska päätön lintu vaivasi mieltäni ja huomasin niitä poistojoulukinkkujen vieressä tammikuun alennuksessa, ostin yhden ja aloin miettiä, että mitenkäs ne Ameriikan siskot tätä tekevätkään. En muistanut, mutta onneksi Internet ja ruokalajin helppous (ja herkullisuus) pelastavat!
Nyt, kun herkku on valmis, alankin muistella, että mitenkäs ne valmistivatkaan sen parhaan kalkkunaleivän, sillä eihän kolmikiloinen lintu heti häviä, vaikka syöjiä olisikin useampi!
Kokonainen kalkkuna uunissa
- Pakastekalkkuna (noin 3-4 kiloa)
- 1-2 rkl suolaa (vuori- tai merisuolaa)
- pippuria myllystä
- 1 sipuli
- 3 valkosipulin kynttä
- 2 rkl saksanpähkinöitä
- 1-2 appelsiinia
- 1 rkl tuoretta rosmariinia
- noin 30 g sulatettua voita
- Lisäksi iso paistopussi (vapaaehtoinen)
- Sulata pakastekalkkunaa kolmisen päivää jääkaapissa. Pidä kalkkuna joko kulhossa tai ehjän muovipussin sisällä, jotta lihasneste ei likaa kaappiasi.
- Poista mahdolliset sisälmykset. Sääästä sydän ja maksa, mikäli haluat valmistaa ne.
- Huuhdo kalkkuna ja kuivaa pinta hyvin.
- Ripottele suolasta puolet kalkkunan sisälle ja hiero puolet sen pintaan. Rouhi pippuria lautaselle ja ripottele siitä kalkkunan sisälle; ulkopuolelle voit rouhia pippurin suoraan. (Laita sisäelimet takaisin kalkkunan sisälle.)
- Kalkkunan maustaminen on vapaaehtoista. Lohko sipulit ja murskaa pähkinät. Pese appelsiini hyvin kuumalla vedellä ja vuole kuorimaveitsellä sen kuori ohuelti. Kuori appelsiini ja siivuta se. Irrota rosmariinin lehdet oksasta.
- Sekoita puolet appelsiinin siivuista, sipulit, pähkinät ja rosmariini keskenään. Laita seos kalkkunan sisään.
- Mikäli käytät paistopussia, laita kalkkuna ja loput appelsiinit ja kuoripalat sen sisään. Leikkaa kulma irti ja sulje pussi. Mikäli paistopussia ei ole, levitä loput appelsiinin siivut uunivuoan pohjalle ja aseta kalkkuna niiden päälle. Laita kuorisiivut kalkkunan ympärille sopiviin koloihin; pinta ei ole hyvä, sillä ne palavat siinä.
- Käytä mieluiten paistomittaria, jonka tökkäät reiden kohdalla olevaan rintalihakseen sen paksuimpaan kohtaan.
- Voitele paistopussiton kalkkuna ja laita kalkkuna 125 asteiseen uuniin.
- Sivele pussitonta kalkkunaa puolen tunnin tai tunnin välein voisulalla tai vuoan pohjalle tulevalla nesteellä, jotta kalkkuna ei kuivu. Kalkkuna on kypsää 80-asteisena; tällöin lihaan tökättystä veitsen tai metallitikun aukosta tuleva neste on kirkasta. Aikaa menee 45-60 minuuttia kiloa kohti.
- Ota kalkkuna uunista. Mikäli se on ollut pussissa tai pinta ei ole muutoin ruskistunut, voitele kalkkuna voilla. Käännä uuni 250-asteeseen ja paista vielä kymmenisen minuuttia tai kunnes kalkkunan pinta on saanut kauniin ruskean värin. Voit samalla paahtaa koristeeksi hedelmiä vuoassa.
- Anna kalkkunan vetäytyä viitisentoista minuuttia folion alla. Tarjoile lämpimänä kalkkunan nesteestä, appelsiinimehusta ja kermasta suurustetun kastikkeen kanssa, lisäkkeeksi sopivat erilaiset perunat, riisi ja juurekset.