Pikkujoulunpunainen risotto

Punajuuririsotto_Kasvihormoni.fi 2.jpg

Välillä ruoanjämien sijoittaminen muualle kuin biojätteeseen tai kompostiin on hankalaa, varsinkin, jos on syönyt samaa ruokaa jo omasta mielestään riittämiin. Jatkojalostusruokia on kuitenkin olemassa vaikka kuinka, kunhan vain muistaa niiden olemassaolon: yksi parhaista jatkojalostettavista ruoista on sosekeitto, jonka voi upottaa lähes mihin vain ja joka tuo ruokiin makua lahjana.

Tämä pikkujoulunpunainen risotto syntyi vähällä vaivalla punajuurikeiton jämistä. Sen voi tehdä myös esimerkiksi kaupassa valmiina myytävästä punajuurisoseesta tai soseuttamalla kypsät punajuuret ja lisäämällä ne keittoon, mutta tällöin risottoon on hyvä lisätä myös yrttejä mauksi. Oma suu kertoo, milloin maku on kohdallaan, joten ei muuta kuin testaamaan rohkeasti.

Punajuuririsotto_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Punajuuririsotto

  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 3 dl risottoriisiä (arborioriisiä)
  • 2 rkl öljyä
  • 1/2 dl glögitiivistettä tai maustemitallinen muskottipähkinää ja kanelia
  • 1/2 sitruunan mehu
  • n. 4 dl punajuurikeittoa (ohje täällä)
  • n. 4 dl vettä
  • 1 dl valkoviintä
  • 1 dl juustoraastetta tai tuorejuustoa
  • suolaa, mustapippuria (tuoretta timjamia)
  • 1 1/2 dl (n. 175 g) parmesaniraastetta

Valmistus

  1. Kuullota hienonnettu sipuli, valkosipuli ja riisi öljyssä isossa, paksupohjaisessa kattilassa. Kun riisi on läpikuultavaa, lisää kattilaan glögitiiviste tai mausteet sekä sitruunan mehu. Sekoita. 
  2. Lisää kattilaan nestettä kauhallinen kerrallaan: ensin kuumennettu punajuurikeitto, sitten kiehuvaa vettä ja lopuksi, kun ristotto on lähes valmista, viini. Tarkkaa nesteiden määrää on vaikea antaa, sillä se riippuu sosekeiton paksudesta. Itse pidän risotosta, jonka muistuttaa koostumukseltaan riisipuuroa. Riisin keittoaika puolestaan löytyy paketista, mutta keskimäärin ottaen risotto kypsyy vartissa.
  3. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon juustoraaste tai tuorejuusto sekä puolet parmesaniraasteesta.
  4. Maista risottoa ja mausta suolalla ja pippurilla, halutessasi myös timjamilla.
  5. Tarjoa risotto lopun parmesaniraasteen kanssa.

Punajuuririsotto_Kasvihormoni.fi 3.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Valoilmiö nimeltään lumi

Talvivalot_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Isänpäiväviikonloppuna oli valkeus, jonka soi meille lumi. Teki mieli käydä ostamassa isänpäivälahjaksi käytännöllisiä pihalahjoja, siis sillä samalla ajatuksella, millä naiselle ei saa koskaan ostaa keittiövälineitä lahjaksi. Mutta kun niitä tarvitsee, niin eikö sitä voisi yhdistää kaksi hyvää ajatusta samaan: lumikola ja paras isä käyttämässä sitä?

Lumikola_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Oikeasti minä varaan meillä lumityöt yleensä omaksi hyötyliikunnakseni, mutta mikäli lööppeihin on uskominen, uimahalli kutsuu tänä talvena korvikepuuhaan. Harmi, sillä kun lumitöitä on sopivan pienellä alalla, puuha on mitä parhainta kuntoilua.

Seuraavaa lumipyryä odotellessa pitää ihailla talvista ulkovalaistusta, jonka valoteho kutistui jälleen olemattomaksi vesisateen huuhdeltua valkeuden mennessään. Sitä suurempi syy onkin laittaa ne valot päälle aina illalla.

Talvivalot_Kasvihormoni.fi 2.jpg

Koti Sisustus