Jos on tomaatteja niin niitä voi säilöä

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi 2.jpgKun aikoinaan näin, kuinka tehdään maailman helpoin tomaattikastikesäilyke, olin ihastunut. Nyt on pakko saada tomaatteja ja paljon! on ajatus, joka on sen jälkeen pyörinyt päässäni. No, ei niitä tomaatteja ole vielä ollut niin paljon, mutta sen verran nyt kuitenkin, että metodia oli pakko testata. Ja kuinka yksinkertaista se olikaan!

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi 3.jpgHomma sujuu niin, että säilyketölkki täytetään aivan survoksiin tomaateilla ja niillä muilla aineksilla, joita haluaa laittaa kastikkeeseensa. Raaka-aineiden pitää olla ensiluokkaisia, jotta säilykkeestä tulee oikeasti säilyke. Sitten purkin päälle laitetaan kansi roiskeläpäksi ja purkki pistetään 150-asteiseen uuniin tunniksi. 

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi 6.jpgLopuksi katkaistaan virta uunista, laitetaan kansi tiiviisti kiinni ja jätetään purkki umpioitumaan jäähtyvään uuniin. Tadaa!

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Tein testimielessä kahta eri kastikkeen pohjaa. Näitä en malta säilyttää pitkään, vaan surautan toisen hetimiten illalla keitoksi ja toisen huomenna pastakastikkeeksi. Sekaan pitää lisätä vielä suola ja muita mausteita, sillä en laittanut niitä valmiiksi purkkiin. 

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi 5.jpg

Tomaattikasvissäilyke uunissa

Versio 1

  • 6 dl kypsiä tomaatteja
  • 2 dl sipulilohkoja
  • 1 dl oliiveja
  • 2-3 basilikan varren lehdet
  • muutaman sentin palanen kesäkurpitsasta

Versio 2

  • 9 dl kypsiä tomaatteja
  • 1 pieni sipuli
  • 3-4 valkosipulin kynttä
  • reilusti basilikan lehtiä tilkkeeksi tomaattien väleihin

Valmistus

  1. Tiskaa litran vetoiset säilykepurkit mieluiten tiskikoneessa putipuhtaiksi.
  2. Huuhtele multa pois kasvimaalta noudetuista kasviksista. Käytä säilykkeeseen vain ensiluokkaisia kasviksia.
  3. Täytä purkki aivan piripintaan kasviksilla. Painele niitä puhtain käsin tiiviimmiksi, sillä kasvikset vajenevat kypsyessään reilusti.
  4. Laita kasvispurkkeihin kansi raolleen (estää roiskeiden leviämistä uunissa) ja nostele purkit 150-asteiseen uuniin. Kypsennä tunnin ajan tai kunnes säilyke kiehuu. Sulje kannet tiiviisti ja jätä kasvissäilyke jäähtymään sammutettuun uuniin. 
  5. Säilö purkit viileässä paikassa. Käytä keittojen ja kastikkeiden pohjana: surauta soseeksi sauvasekoittimella ja mausta oman maun mukaan.

Tomaattisäilyke_Kasvihormoni.fi 4.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

Perjantaipuska eteisessä

Keltainen_kimppu_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Elokuussa huomaan ajattelevani keltaista. Se on kypsä ja intensiivinen väri, ihan kuin loppukesän luontokin. Luonnon vihreissä on vain yksi sävy ja kohta se alkaa hävitä syksyyn valmistuvan luonnon edestä. Mutta keltainen, se antaa paloa näin elokuussa. Vum, siinä syttyi liekkini.

Keltainen_kimppu_Kasvihormoni.fi 9.jpg

Kesällä olen nauttinut punaisesta ja valkoisesta, ja ne ovatkin pihani kukkien päävärit. Pihalle en ole kelpuuttanut kuin muutaman keltaisen kasvin, sillä niitä löytyy luonnosta runsaasti. Olen rakennellut puutarhaa, en luontopihaa. Ruskan lähestyessä alkavat punaisen sävyt kuitenkin kaipaamaan jotain lisää myös pihassa ja elo-syyskuussa kukkivat keltapallot ja kultapiiskut sopivat mielestäni hienosti oranssiksi sävyttyvien pensaiden kaveriksi. Valkoinen ja vaaleanpunainen ovat suorastaan härskit värit keltaisen ja oranssin hehkun keskellä. Oikeastaan hellimisen sijaan toivotan mieluummin heipat valkoiselle seuraavaksi pariksi kuukaudeksi ennen lumen tuloa. 

Keltainen_kimppu_Kasvihormoni.fi 6.jpg

(Ok, syyshortensiat ja muut tarkoituksella istuttamani valkoiset kasvit saavat olla ja loistaa valkoisena halutessaan, ja saavat lajinsa mukaisesti sävyttyä vaaleanpunaiseksikin. Tämä keltaisen kaipuu syttyi oikeastaan vasta vuosi sitten, sitä ennen suunnittelin valkoista ja punaista myös syksylle. Annan anteeksi menneisyyden minälle, et voinut tietää nykyisiä ajatuksiani silloin joskus. Olit nuori ja erehtyväinen, ja kokematon.)

keltainen_kimppu_kasvihormoni.fi_10.jpg

 

Samaan aikaan keltaisen kaipuun alkuni kanssa alkavat tien pientareet näyttää niin kovin ankeilta, kun luonnon kukat kuihtuvat yksi toisensa jälkeen ja sade muuttaa lupiinien, ohdakkeiden ja horsmien varret mustiksi. Siemenhöytyvät onnistuvat kuorruttamaan maiseman suttuiseksi niin, että tallustaja alkaa jo elokuussa toivoa, että kuura tulisi ja kaunistaisi maiseman. Siis mitä, voiko näin ajatella elokuussa! Jotain vikaa sitä täytyy ihmisessä olla, kun t-paitakeleillä toivoo pakkasta.

Keltainen_kimppu_Kasvihormoni.fi 4.jpg

Oikein kun silmiään siristää, alkaa puupäätarhurikin nähdä tienpiennarpöheikköjen seassa vielä ihan puhtaan värisiä kukkakaunokaisia, joita voi napsia jokamiehenoikeudella mukaansa. Pietaryrttejä on vielä runsaasti ja kesäisen kaapelityömaan jäljiltä yksi tienvierus on vasta nyt ehtinyt nostaa saunakukat kukkimisvalmiuteen. Viritän myös sisäisen dingolevysoittimeni päälle ja kävelen autiotontin kukkamaille keräämään kultapalloja tulevan viikonlopun kunniaksi. Mitä sitten, jos lenkkarit kastuvat, kauneus on se, joka jyllää!

Keltainen_kimppu_Kasvihormoni.fi 8.jpg

Vaikka pihalla on vielä runsain mitoin kukkivaa (koska olen istuttanut keväällä purkit pullolleen – mutta en valkoista), kaipaan sisälle kukkia. Eteinen näyttää huomattavasti kutsuvammalta, kun pöydällä on maljakko täynnä kukkia. Vaikka sitten keltaisia, koska autiotontin anti elokuisen värisilmäni kanssa päätti niin.
Keltainen_kimppu_Kasvihormoni.fi 7.jpg

Tätä kimppua ei vaan pidä erehtyä nuuhkaisemaan liian läheltä, sillä luonnon mykerökukat eivät levittele sulotuoksuja ympärilleen. Öhöm. Eivät.

Keltainen_kimppu_Kasvihormoni.fi 2.jpg

 

Koti Sisustus