Pihapuuharin silkinpehmeät jalat

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 9.jpg

Ihana anoppi. Yllytti hyödyntämään pihan rikkaruohoja kauneudenhoidossa ja nyt puupäätarhurilla on silkinpehmeät jalat. Raspinkarkeat kädetkin pehmenivät, kun jalkoja hoivasi, joten taidan tehdä käsille ihan oman hoidon pikimmiten. Jos kerran luonto karheuttaa, niin kai se myös pehmentää?

Löysin mahtavan Takapihan yrttikasvit -nettisivun, joka opastaa rikkaruohojen luonnonkasvien kauneuskäytössä. Itselläni on muutama yrttikirja, jotka ovat olleet neuvojeni lähteitä, mutta ne on suunnattu erityisesti puutarhan yrteille. Sen sijaan tämä nettisivu kertoo meidän luonnonkasveista ja niiden käytöstä ja juuri näitähän pihassa pidetään rikkaruohoina. Pah, ne mitään rikkaruohoja ole vaan aitoja luonnonyrttejä. 

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 2.jpg

Tein nettisivun ohjeiden mukaan jalkakylvyn, joka toimi kuin unelma. Vartti varpaiden liotusta oli riittävästi, sen jälkeen jaloista nousi tunne, että nyt riittää. Nyt, vielä kaksi päivää myöhemmin, jalat ovat pehmeät veden ylärajaan saakka. Ja mikä parasta: pihamme peltokortteet pääsivät aitoon hyötykäyttöön ja minulle on tiedossa kovaakin kovemmat kynnet!

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 7.jpg

Tässä reseptini

15 litraa vettä (2 l kiehuvaa, loput haaleaa)

4 litraa yrttejä (peltokorte, nokkonen, mesiangervo, kuusen kerkät, siankärsämö, vadelman lehdet, leskenlehti, minttu)

kourallinen puhdistamatonta suolaa (minulla vuorisuolaa, älä käytä tavallista natriumkloridia)

2 tl oliiviöljyä

Valmistus

Laita yrtit ja suola korkeaan astiaan, johon jalat mahtuvat hyvin. Kaada päälle kiehuva vesi. Lisää oliiviöljy.

Hauduta yrttejä viitisentoista minuuttia vedessä ja lisää loputkin vedestä. Aloita jalkakylpy. Anna jalkojen nauttia hoidosta 15-30 minuuttia. Halutessasi voit siivilöidä yrtit pois ennen jalkakylvyn aloitusta.

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 1.jpg

Kuivaa jalat lopuksi painelemalla ne puhtaaseen pyyhkeeseen. Hoida lopuksi halutessasi oliiviöljyn ja omenaviinietikan seoksella (sekoitus 1:1).

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 4.jpg

Peltokorte – ihmeellinen kasvi, joka selviäisi ydintuhostakin. Onneksi sillä on myös hyötykäyttöä ennen pommin räjähdystä, sillä positiivisena puolena se virkistää ja vahvistaa kynsiä. Näkemiin, lohkeilevat ja mullan pehmentämät kynnet!

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 3.jpg

Mesiangervo – ojanpientareiden kaunistus, joista voidaan käyttää hyödyksi niin lehdet kuin kukinnotkin. Todellinen yleiskasvi, katso vaikka tätä luetteloa: ”Mesiangervoa käytetään niveltulehduksiin, reumaattisiin vaivoihin, kihtiin ja sidekudostulehduksiin, ulkoisesti ja sisäisesti käytettynä kipuihin, päänsärkyihin, hermosärkyihin ja lihaskouristuksiin. Lisäksi sitä käytetään vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verisuonten kalkkeutumista, verenpainetautia ja ohentamaan verta aspiriinin tapaan.” Kaikki muut kasvit voisi siis unohtaa ja vaihtaa ruokansa Pohjolan omaan ihmeeseen.

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 5.jpg

Kuusen kerkät – puhdistavat ja tietysti myös tuoksuvat hyvältä, mutta muista, että näiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 6.jpg

Minttu – puutarhan hurja levittäytyjä, joka on luksustuote. Muutama oksa tuoksun vuoksi.

jalkakylpy_kasvihormoni.fi_10.jpg

Innostuin rikkaruohojen hyödyntämisestä niin paljon, että kutsuin siskonikin kokemaan jalkakylvyn elvyttävää voimaa. Näillä keleillä parvekkeella tarkeni hyvin, kun oli lampaantaljat alla, untuvatakki päällä ja villasaali lämmittämässä polvia.

Jalkakylpy_Kasvihormoni.fi 8.jpg

Nyt kaipaan istumapaljua, jotta voin liottaa siellä koko kehoani!

Lähteet:

Takapihan yrttikasvit
Kuu yrttitarhassa
Satu Hovi: Keskiajan hoitavat yrtit, ulkoisesti hoitavat reseptit, 2011

 

Hyvinvointi Sisustus Mieli Terveys

Nopeat retiisit voi kylvää vielä

Retiisit_Kasvihormoni.fi 2.jpg

Retiisi on kiitollinen kasvatettava, sen kun laittaa siemenet harvakseltaan multaan ja odottelee muutaman viikon, niin sato on valmista. Mausta tosin tulee kitkeräntulinen, mikäli ne eivät saa riittävästi vettä, joten retiisejä ei saa päästää  ihan hunningolle kesän kuivina jaksoina. Liian isoiksikaan retiisejä ei saa päästää, sillä silloin niistä tulee puisevia, sellainen puolitoistasenttinen pompula on paras. Lasten kasvatuksesksi retiisi on oivallinen, sillä kärsimättömät juniorit saavat näistä satoa nopeasti.

Retiisit_Kasvihormoni.fi 5.jpgRetiisejä voi mutustaa sellaisenaan mutta varsinkin, jos niissä on tulisuutta, juures kannattaa marinoida ja käyttää lisukkeena joko salaattiin tai aterialle. Minä tein intialaista broileria ja marinoin kaveriksi retiisejä hunaja-pähkinäöljyssä. Maut sopivat toisiinsa juuri eikä melkein.

Retiisit_Kasvihormoni.fi 3.jpg

Marinoitu retiisilisäke (annos yhdelle)

  • n. 10 retiisiä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl pistaasiöljyä
  • 1 oksa curry-yrttiä

Valmistus

  1. Huuhtele kasvimaalta tulevista retiiseistä multa hyvin pois. Leikkaa naatit ja juuren kärki pois terävällä veitsellä, älä kisko juuren päätä, ettei se kitkeröitä juurta (tämä on äitini kikka, en tiedä onko siinä perää, mutta en viitsi testata)
  2. Halkaise retiisit koosta riippuen puoliksi tai neljään osaan.
  3. Marinoi retiisejä puolisen tuntia öljy-hunajamarinadissa. Revi joukkoon myös curry-yrtin oksa.

 

Retiisit_Kasvihormoni.fi 6.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma