Partaäijiä basilikasta

Kasvihormoni

Pestoa, tomaatti-basilikasalaattia, pastakastiketta, mozzarella-basilikaleipiä, vihresalaattia...

Basilikaa ei voi olla liikaa. Mutta sen kasvattaminen on hidasta. Kylvin siemeniä lähes kuukausi sitten itämään, ja ne ovat ehtineet kasvattaa peukalon kynnen kokoiset lehdet. Hidasta. Onneksi tuo kesäkään ei ole vielä täällä, niin ei ole varsinaisesti vielä kiire.

Basilikan kasvattamiselle on kuitenkin olemassa oikotie onneen, joka on lopettanut minun perusbasilikan kasvattamisen siemenistä. Nimittäin siemenkylvöjä nopeammin (ja jopa samaan hintaan) basilikaa saa kasvatettua suoraan kaupan vihertiskin basilikoista. Kas näin:

1. Hankin ihan tavallisen kaupan basilikan, tällä kertaa kanelibasilikan. Annan sen imeä vettä ainakin puoli päivää, jotta se on mahdollisimman hyvässä nestejännityksessä.

2. Mikäli basilikan juuret ovat vaaleita, voi paakun hajoittaa palasiksi ja istuttaa pienimmät taimet sellaisenaan uuteen multaan. Kasvihuoneessa kasvaneen basilikan kasvuunlähtö on kuitenkin minun hoidossani erittäin epävarmaa, joten teen tämän vain harvoin.

3. Suurimmat varret katkaisen noin viiden sentin pituisiksi pätkiksi. Kun basilikan varsi on mehevän pehmeä, se katkeaa helposti esim. kynnellä, mutta tiskikoneesta tullut hedelmäveitsi on bakteerittomana ja taatusti terävänä välineenä paras.

4. Basilikan pistokkaat päätyvät vesilasiin. Tuon takana olevan basilikan jämän laitoin pääosin ruokaan, osa siitä ehti kuitenkin kuolla pystyyn ja se päätyi lopulta kompostiin.

5. Reilun viikon päästä basilika on kasvattanut vesilasissa juuret. Niiden voi antaa kasvaa oikeiksi partaäijiksi asti, mutta silloin juuret menevät helposti solmuun. Muutaman millin pituiset alut riittävät hyvin!

6. Partaäijäbasilikat päätyvät taimimultaan, tällä kertaa joulukalenterin lokoerikosta tehtyyn istutusastiaan (jep, keinot on monet, reikiä vaan kulmiin). Lokerikkoon laitoin istutusseosta, kastelin sen hyvin ja laitoin sen mullan keskelle kolon sormella (kynäkin kävisi). Pikkutaimi sujahtaa varoen koloon ja lopuksi painelen istutuskolon varoen umpeen.

7. Taimet pidetään kosteana, niille annetaan välillä ravinteita ja ne istutetaan kesällä tomaatin juurelle, parvekkeen lämpimälle seinustalle. Tai vaihtoehtoisesti omaan, runsasravinteisella mullalla täytettyyn ruukkuun.

Valmis!

Kommentit

Katie
Aika kypsä äidiksi

Kiitos tästä! Pitääkin kokeilla. Panin just viikonloppuna vihdoin omat basilikan- ja persiljansiemenet multaan ikkunalaudalle, ajattelin itse kokeilla sitä konstia, kun mulla(kin) kaupan ruukkubasilikat aina kuolevat pystyyn. 

Toimiikohan tämä kuinka hyvin muilla yrteillä? Mun kasvatuspaikka vaikuttaa niin vetoisalta, että siemenestä ei tunnu lähtevän lainkaan kasvuun :/

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Katie, kyse on varmastikin siitä, mitä Haidi tuossa alla kirjoittaa: lähes vesiviljelystä kun siirrytään ikkunanpielen karuuteen, ei lopputulos ole hyvä. Tiedän kyllä ihmisiä, jotka kykenevät saamaan nuo puskat pysymään hyvinä. Haidikin on ilmeisesti juuri näitä onnekkaita taitureita!

niini, kokeilen parhaillaan, tulisiko rosmariiniin juuret. Ei ole vielä ilmestynyt, ne ovat olleet vedessä nyt reilun kaksi viikkoa. Muistelen lukeneeni, että yrttejä voisi lisätä tällä tavalla, kunhan pistokas ei ole ehtinyt puutua - eli varsi on pehmeä, ei puun kova.

Haidi_Arctic_Avium mä saan tuolla konstilla onnistumaan puolet kerroista, olet varsin taitava! Kyse on varmaankin siitä, kuinka paljon juuret on ehtineet ruskettumaan = kuinka kauan puska on joutunut seisomaan vesiviljelmän ulkopuolella. Tai mun tapauksessa se seisominen tapahtuu usein vasta kotona, sillä kaupassa mukamas valkkaan valkojuurisen yksilön... 

Tuolla mun konstillani saa puskan moninkertaistettua, eli jos ulkona on hyvä kasvatuspaikka (esim. parvekkeen seinusta), jokaisesta alusta tulee saman kokoinen kuin kaupan puskasta yhteensä. Näin kävi jopa viime kesänä, joka säiden puolesta oli mitä oli.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itse hiukan laiskana ihmisenä laitan basilikan siemenet saviruukkuun, jossa normaalia multaa. Pinnalle laitan sitten kerroksen taimimultaa. Siihen sitten ripottelen siemenet. Näin säästyn koulimiselta, joka ei ole lempipuuhaani. Ja jos siemenet tulevat liian tiuhaan, niin se ei haittaa, sillä luonnonvalinta hoitaa harventamisen jossain vaiheessa. :)

Innoittamanasi laitankin heti tällä viikolla siemenet itämään. Olen unohtanut homman ihan täysin!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Vierailija, kannattaa laittaa ne siemenet tulemaan! Basilikaa on kiva saada jo alkukesästä, joten hommiin!

Kommentoi