Piha pullistelee palloja

Kasvihormoni

Viidennestä raottuvasta luukusta paljastuu pajupalloja!

Risupallojen teko vaatii hieman viitseliäisyyttä, nipun pajunvitsoja, rautalankaa sidontaan, sivuleikkurit ja oksasakset. Aikaa yhden ison pallon valmistamiseen menee tunnista kahteen, jalkapalloa pienemmät pallot valmistuvat nopeammin.

Näin tein tuon pienimmän pallon!

  1. Viereisen voimalinjan alta kaadettiin viime talvena isoja pajuja. Kannot pukkasivat kesän aikana pajupiisokoja, joita hain kainalon täydeltä. Piiskat ovat vesiversoja, jotka napsahtavat helposti irti,  kun niitä painaa alaspäin.
  2. Kiepautin pisimmistä vitsoista kolme saman kokoista rengasta, joiden halkaisija oli noin 35 senttiä. Laitoin ensimmäiset kaksi vannetta kiinni toisiinsa rautalangalla pohjois- ja etelänavoistaan. Kolmannen renkaan laitoin päiväntasaajaksi ja sidoin senkin jokaisesta risteyskohdasta napakasti. Mitä tukevampi tämä muodostunut kehikko on, sen helpompi risupallo on saada valmiiksi!
  3. Tähän muodostuneeseen kehikkoon aletaan pujotella pajunvitsoja. Pujotin vitsat paksumpi pää edellä, niin pujottaminen onnistui helpommin. Tukevuutta lisää se, mitä useamman yli-ali-yli-ali-sidoksen sain tehtyä. Aluksi pujotin vitsoja kulmittain alkuperäiseen kehikkoon nähden, mutta vitsojen lisäännyttyä pallossa mikä suunta tahansa käy.
  4. Pujotin pajunoksien molemmat päät pallon sisäpuolelle. Alussa tämä oli sekä vaikeaa että mahdotonta, mutta kun ristiin rastiin menevät pajut lisääntyvät, pujotin myös alussa ulkopuolelle jääneet päät pallon sisäpuolelle. Ohuista vitsojen päistä tein kiemuroita lisäämään pinnan struktuuria.
  5. Pallon tiiviyden voi päättää itse, tein näistä palloistani melko harvoja, jotta saan pujotettua niihin sisälle koristeita myöhemmin. Valmiin pallon voi ripustaa roikkumaan tai asettaa maahan tai muuhun sopivaan paikkaan. Pallot käyvät niin sisälle kuin uloskin. Maassa olevien pallojen sisälle kannattaa laittaa kivenmurikoita sisälle, että ne pysyvät paikoillaan. Pallot voi koristella myös jouluvaloin!

Taidon karttuessa voi koettaa tehdä myös isoja palloja, mutta niiden tekoon tarvitaan vitsojen ja rautalangan lisäksi apusidontanauhoja, pitkää pinnaa ja halua aloittaa homma aina tarvittaessa alusta. 

Askartelun iloa!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.