Pihapuuharin silkinpehmeät jalat

Kasvihormoni

Ihana anoppi. Yllytti hyödyntämään pihan rikkaruohoja kauneudenhoidossa ja nyt puupäätarhurilla on silkinpehmeät jalat. Raspinkarkeat kädetkin pehmenivät, kun jalkoja hoivasi, joten taidan tehdä käsille ihan oman hoidon pikimmiten. Jos kerran luonto karheuttaa, niin kai se myös pehmentää?

Löysin mahtavan Takapihan yrttikasvit -nettisivun, joka opastaa rikkaruohojen luonnonkasvien kauneuskäytössä. Itselläni on muutama yrttikirja, jotka ovat olleet neuvojeni lähteitä, mutta ne on suunnattu erityisesti puutarhan yrteille. Sen sijaan tämä nettisivu kertoo meidän luonnonkasveista ja niiden käytöstä ja juuri näitähän pihassa pidetään rikkaruohoina. Pah, ne mitään rikkaruohoja ole vaan aitoja luonnonyrttejä. 

Tein nettisivun ohjeiden mukaan jalkakylvyn, joka toimi kuin unelma. Vartti varpaiden liotusta oli riittävästi, sen jälkeen jaloista nousi tunne, että nyt riittää. Nyt, vielä kaksi päivää myöhemmin, jalat ovat pehmeät veden ylärajaan saakka. Ja mikä parasta: pihamme peltokortteet pääsivät aitoon hyötykäyttöön ja minulle on tiedossa kovaakin kovemmat kynnet!

Tässä reseptini

15 litraa vettä (2 l kiehuvaa, loput haaleaa)

4 litraa yrttejä (peltokorte, nokkonen, mesiangervo, kuusen kerkät, siankärsämö, vadelman lehdet, leskenlehti, minttu)

kourallinen puhdistamatonta suolaa (minulla vuorisuolaa, älä käytä tavallista natriumkloridia)

2 tl oliiviöljyä

Valmistus

Laita yrtit ja suola korkeaan astiaan, johon jalat mahtuvat hyvin. Kaada päälle kiehuva vesi. Lisää oliiviöljy.

Hauduta yrttejä viitisentoista minuuttia vedessä ja lisää loputkin vedestä. Aloita jalkakylpy. Anna jalkojen nauttia hoidosta 15-30 minuuttia. Halutessasi voit siivilöidä yrtit pois ennen jalkakylvyn aloitusta.

Kuivaa jalat lopuksi painelemalla ne puhtaaseen pyyhkeeseen. Hoida lopuksi halutessasi oliiviöljyn ja omenaviinietikan seoksella (sekoitus 1:1).

Peltokorte - ihmeellinen kasvi, joka selviäisi ydintuhostakin. Onneksi sillä on myös hyötykäyttöä ennen pommin räjähdystä, sillä positiivisena puolena se virkistää ja vahvistaa kynsiä. Näkemiin, lohkeilevat ja mullan pehmentämät kynnet!

Mesiangervo - ojanpientareiden kaunistus, joista voidaan käyttää hyödyksi niin lehdet kuin kukinnotkin. Todellinen yleiskasvi, katso vaikka tätä luetteloa: "Mesiangervoa käytetään niveltulehduksiin, reumaattisiin vaivoihin, kihtiin ja sidekudostulehduksiin, ulkoisesti ja sisäisesti käytettynä kipuihin, päänsärkyihin, hermosärkyihin ja lihaskouristuksiin. Lisäksi sitä käytetään vahvistamaan sydäntä, hoitamaan verisuonten kalkkeutumista, verenpainetautia ja ohentamaan verta aspiriinin tapaan." Kaikki muut kasvit voisi siis unohtaa ja vaihtaa ruokansa Pohjolan omaan ihmeeseen.

Kuusen kerkät - puhdistavat ja tietysti myös tuoksuvat hyvältä, mutta muista, että näiden kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Minttu - puutarhan hurja levittäytyjä, joka on luksustuote. Muutama oksa tuoksun vuoksi.

Innostuin rikkaruohojen hyödyntämisestä niin paljon, että kutsuin siskonikin kokemaan jalkakylvyn elvyttävää voimaa. Näillä keleillä parvekkeella tarkeni hyvin, kun oli lampaantaljat alla, untuvatakki päällä ja villasaali lämmittämässä polvia.

Nyt kaipaan istumapaljua, jotta voin liottaa siellä koko kehoani!

Lähteet:

Takapihan yrttikasvit
Kuu yrttitarhassa
Satu Hovi: Keskiajan hoitavat yrtit, ulkoisesti hoitavat reseptit, 2011

 

Kommentoi