Piparintuoksuinen risotto

kurpitsarisotto_kasvihormoni_01.jpg

Kurpitsa on taipunut moneksi – olisikohan tämä tällä erää viimeinen julistus tästä aiheesta? Selasin amerikkalaisia kurpitsareseptejä ja tämän kohdalla minun piti miettiä hetki: ihanko tosissaan pitäisi tehdä risottoa, jossa on piparimausteet? Rohkaistuin kuitenkin kokeilemaan ja täytyy myöntää, että omintakeisesta ajatuksesta huolimatta nautin suuresti ruoasta! Jos lukee reseptiä tarkasti, huomaa jo ainesosista, että tätä makukokemusta voi kuvailla adjektiivilla täyteläinen. Ajateltuani ateriaani hetken totesin, että yhden satsin voisi tehdä tarjottavaksi jättikatkarapujen tai valkoisen kalan kanssa. Kasvisversiota voisi terästää sitruunaisilla porkkanasuikaleilla, jotta pyöreys ei olisi liian runsasta.

kurpitsarisotto_kasvihormoni_03.jpg

Kurpitsarisotto ja sitruunainen kalkkuna, 6 annosta

Kurpitsapyre

  • noin 3 dl raakoja kurpitsakuutioita
  • 1 rkl voita kypsentämiseen
  • 2 tl fariinisokeria
  • 1/4 tl kanelia
  • 1/2 tl muskottipähkinää
  • hyppysellinen neilikkaa
  • 1 1/2 dl kasvis- tai kanttarellilientä
  • 50 g voita saostamiseen

Risotto

  • 7 dl kuumaa kanalientä
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 tl cayennepippuria
  • 1/2 tl kurkumaa
  • 1 sipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 3 1/2 dl Arborio-riisiä
  • 2 rkl mascarpone-juustoa
  • 1 dl parmesaniraastetta
  • 1/2 dl tuoretta timjamia
  • lopuksi suolaa, pippuria

Kalkkunalisäke

  • 6 kalkkunan leikettä
  • 1 sitruunan mehu
  • suolaa, pippuria
  • paistamiseen öljyä

Valmistus

  1. Valmista kurpitsapyre: Kuumenna voi paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon muut aineet paitsi voi. Anna kypsyä keskilämmöllä kymmenisen minuuttia, kunnes kurpitsa on pehmennyt hieman.
  2. Kaada kurpitsat blenderiin ja laita se käyntiin. Lisää joukkoon voita ruokalusikallinen kerrallaan ja odota, että se on saostunut soseen joukkoon ennen kuin lisäät seuraavan voinokareen. Laita pyre odottamaan.
  3. Valmista risotto: Hienonna sipuli ja valkosipuli sekä kuumenna kanaliemi.
  4. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa keskilämmöllä ja lisää mausteet ja sipulit siihen. Kuullota kolmisen minuuttia.
  5. Lisää joukkoon riisit ja sekoittele niitä tasaisin väliajoin viiitisen minuuttia. Riisit ovat valmiita, kun niissä on kuultava pinta mutta valkoinen ydin.
  6. Lisää kanalientä 1-2 dl kerrallaan riisien sekaan. Sekoita ensimmäisen kahden lisäyskerran aikana riisejä koko ajan; lisää nestettä voi laittaa, kun edellinen satsi on imeytynyt riiseihin.
  7. Anna riisien hautua parikymmentä minuuttia muutaman minuutin välein sekoittaen. Sekoittaminen irrottaa riiseistä tärkkelystä, mikä tekee risotosta tahmeaa.
  8. Kun riisit ovat al dente -kypsiä, lisää joukkoon kurpitsapyre ja sekoita tasaiseksi. Lisää myös juustot ja anna parmesaanin sulaa sekaan samalla, kun valmistat risotolle lisäkkeen.
  9. Valmista kalkkunaleikkeet: Suolaa ja pippuroi sentin paksuiset kalkkunaleikkeet.
  10. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu ja lisää siihen (oliivi)öljyä. Paista kalkkunaleikkeitä molemmin puolin minuutin verran.
  11. Nosta leikkeet lautaselle ja purista niiden päälle sitruunan mehu. Peitä leikkeet foliolla, ja anna niiden vetäytyä. Mikäli leikkeet eivät ole ehtineet kypsiksi pannulla, ne kypsyvät vetäytymisvaiheessa loppuun.
  12. Sekoita risotto tasaiseksi ja lisää joukkoon mustapippurirouhetta oman makusi mukaan. Lisää tarvittaessa myös suolaa.
  13. Kokoa annos: laita lautaselle pari kauhallista risottoa ja nosta päälle siivutettu kalkkunaleike. Koristele 5-6 timjamin oksalla.

kurpitsarisotto_kasvihormoni_02.jpg

koti ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.