Pojasta polvi oppii

Lavankauluskasvimaa_Kasvihormoni.fi 1.jpg

”Missä mun kasvimaa on, mä haluan sen täyteen mansikoita”, on toitotettu meillä huhtikuun alusta asti. Silloin nimittäin lasten vanhan kasvimaan paikalle ilmestyi kasvihuone. En luvannut junioreille sitä mansikkamaaksi, sillä olen himoinnut tomaattihuoneesta kerrostaloasumisen loppumisesta saakka ja yhdeksän vuotta on pitkä aika odottaa jotain intohimoisesti.

Lavankauluskasvimaa_Kasvihormoni.fi 2.jpg

Hätäpäissäni lupasin, että lasten kasvimaa tulee etupihalle siihen, mihin aurinko paistaa miltei koko päivän. Siis tuohon. Paikalla on viitisen senttiä vanhaa peltomultaa, sitä, joka on kiviä täynnä ja puskee iloisesti rikkaruohoja, mutta joka paremman paikan puutteessa on vallan mainio kasvimaan sijoituspaikka. Onneksi pihassa oli vielä kaksi lavankaulusta, joiden avulla tein sanomalehtipohjaiset kasvimaat mansikoiden kaipaajille.

Tunnetko jo sanomalehtitekniikan ja kohopenkin ajatuksen? Tässä pikakurssi aiheeseen, mikäli se on mennyt ohi.

Lavankauluskasvimaa_Kasvihormoni.fi 3.jpg

  1. Alkuun tarvitaan runsaasti sanomalehtiä, jotka ladotaan nurmen päälle. Meidän liru maakuntalehtemme sai jäädä tabloid-kokoon taitettuksi, jotta katekerrokselle tuli tarpeeksi paksuutta. Poikkeuksellisesti käytin aloitusvaiheessa lapiota, sillä kaivoin lavankauluksen ulkopuolelle viiden sentin vallihaudan, halusin nimittäin kauluksen ulkopuolelle tulevan lopullisen maanpinnan samalle tasolle ympäröivän nurmen kanssa. Tahtotilana on, että saman korkuisten reunojen avulla nurmen leikkaaminen on helpompaa kuin siinä tapauksessa, että reunuksen pinnoite olisi korkeammalla kuin multapinta nurmen alla. Ja nurmea meillä ei jätetä rakenteisiin kiinni, sillä trimmeriä emme jaksa käyttää koskaan.Lavankauluskasvimaa_Kasvihormoni.fi 4.jpg
  2. Sanomalehtipinnoituksen jälkeen lavankaulukset (tai muut reunukset) asetetaan paikoilleen ja ne täytetään puutarhamullalla. Koska käytössäni oleva puutarhamulta oli melko tiivistä, lisäsin joukkoon kalkitsemaani ja lannoittamaani puutarhaturvetta. Kompostimultakin olisi käynyt, mutta alapihan tehdas oli tyhjentynyt valmiista tuotteesta.Lavankauluskasvimaa_Kasvihormoni.fi 5.jpg
  3. Tiivistin mullan ja kastelin sen, sillä pöyhitty multa on ilmavaa ja ilman tiivistystä huomaa yhtäkkiä, että se on vajonnut jonnekin. Tiivistymisen vuoksi lavat saa täyttää aivan piripintaan.
  4. Täytin laatikoiden ympärille jääneet sanomalehtikourut kuorikatteella siistin yleisilmeen saamiseksi. Oikeasti olisin halunnut reunoille soraa, mutta koska nämä laatikot siirtyvät tästä kesän tai kahden jälkeen pois ja korvautuvat jälleen nurmella, on maatuva materiaali hyvä valinta.
    Lavankauluskasvimaa_Kasvihormoni.fi 6.jpg

Lopuksi siirsin toisen laatikon reunaan muutaman mansikantaimen ja kutsuin juniorit kastelemaan istutukset. Kateuden hälventämiseksi siirsin vielä eilisessä helteessä lisää taimia siihen toiseenkin laatikkoon ja lopulta myös ympäröivä nurmi nirhaistiin lyhyeksi. Nyt kelpaa odotella uutta satoa!

kuormalavat_kasvihormoni.fi_7.jpg

Meidän varsinaisen kasvimaan perustamisesta olen kirjoittanut täällä ja sen lämpöpenkkiosiosta täällä.

Sanomalehtitekniikalla perustettu kukkapenkki näkyy täällä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *