Puuhapisteen parempi ilme

Kasvihormoni

Jokaisessa pihassa on puuhapiste. Kenellä se on pieni tavaralaatikko, kenellä iso organisoitu maatalon piha, mutta siellä se jossain kuitenkin on. Yleensä se on poissa silmissä, tai ainakin sen on ajatus olla piilossa.

Oma puuhapisteeni on hajotettuna käytännöllisesti kahtaalle: pihavarastoon kasvimaan viereen ja katokseen kukkamaan viereen. Jälkimmäinen on tähän asti ollut oikea rytöläjä, mutta nyt tein makuuhuoneemme ikkunan takaisesta maailmasta hieman esteettisemmän kolon.

Löysin täyspuisen lipaston vanhasta osto- ja myyntiliikkeestä sekä kaksi meidän pihan punaista ruukkua kirpparilta, ja siitä se ajatus sitten lähti. Nyt löysivät hanskat, kuokat ja kumisaappaat piilonsa ja aamulla verhoja avatessa saan katsella ruukkujen somistuksia. Asettelin ruukkuihin istutusta odottavat pallotuijat ja päivän kitkemisjätteet. Kaunista! Ainoa särö silmään on muoviset kastelukannut, joiden rivi leviää joskus kymmenenkin yksilön iloisenkirjavaksi läjäksi. Niin, ja tietysti kaikki muut käsistä lasketut ja vain väliaikaisesti katokseen sijoitetut tavarat. Ja tietysti se puutarhakeinu, jota ei olla vielä ennätetty koota tuohon lipastoa vastapäisen seinän viereen.

Etsiskelen vielä veden varastointia varten paria muuta puista tiinua olemassaolevan rinnalle. Onneksi meidän pihassa ei olla jäniksen selässä: hankin astiat, kun ne tulevat vastaan. Sitä ennen vettä käytetään suoraan letkusta ja maksetaan vesiyhtiölle reilu korvaus sen käytöstä.

Huomenna alkaa virallisesti elokuu, elonkorjuussa meillä ollaan oltu jo onneksi pidemmän aikaa!

Kommentit

Jenni S.

Todella sievä ja käytännöllinen puuhapiste!

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kiitos, olen havaitsevinani samoja piirteitä!

maikku67
Vihreitä unelmia

Hieno, meidän puuhapiste ei kyllä kestä esittelyä, ehkä joskus... Ihania kuvia !

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kiitos! Tuollainen muutos ei tarvitse paljon: muutaman oven, jonka taakse laittaa ne lojuvat esineet. Ja meidän järjestyksenpitoa auttaa tietysti se, että pihavaja syö lapiot, kuokat ja ruukkupinot sisälleen.

Jenni S.

Mulla oli muuten massiivipuinen lipasto pari vuotta lasitetulla parvekkeella, eikä se kärsinyt puoliulkoilusta ihmeemmin. Nyt suunnitteilla on (ties monettako vuotta, mutta silti...), että osa yhden sisävaraston lautahyllyköistä käsiteltäisiin  puunsuojalla ja siirrettäisiin talon seinustalle lipan alle: sinne saisi sitten siistisi ruukkuja, työvälineitä ja mm. halkoja. Muutama vuosi sitten maalasin sisävaraston hyllyt ja on yllättävän hauskaa, että on värikäs ja "sisustettu" varasto (pari kuvaa täällä).

Pakko mainostaa: yksi meidän pihan ikuisuusprojekti on ottanut askeleen haaveilusta kohti toteutumista. Osa terassista on purettu ja uusi terassi voidaan asentaa heti kun terassilla kasvava kasvi on siirretty paikkaan, jossa nyt kasvaa toinen kasvi, joka siirtyy paikkaan, jossa nyt oleva kasvi siirtyy... jonnekin. Ja sokkelikin pitää maalata ja kunnostaa siinä välissä. Mutta ainakin jotain tapahtuu. Ja hyviä ideoita vanhojen harmaantuneiden painekyllästyneiden terassilautojen jatkokäyttöön otetaan vastaan! ;)

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Tuo varasto on just mun mieleeni! Kumman paljon saa aikaiseksi, kun käyttää ROINAN naamioimiseen yhtenäisen värisiä puitteita ja laatikoita. Häviää sekamelska, vaikka tarpeellisen tavaran määrä ei pienenekään mihinkään. Pistänpä idean korvan taa, sillä meillä organisoidaan kodin järjestystä just tässä parhaillaan uusiksi. Maalitelat on tuossa vielä esillä, jos vähän kastaisi niitä johonkin väriin...

Laitoin myös blogisi seuraukseen, jos alat kerran sitä päivittämään (kiitos linkkivinkistä sinulle)!

Jenni S.

Totuuden nimissä on vielä lisättävä, ettei varasto ole nykyisin noin siisti kuin juuri maalaus- ja järjestelyurakan jälkeen, mutta on se silti kiva ja kätevä. :)

Joo, nyt kun siirryn kirjabloggaamaan vanhaan osoitteeseen, niin bloggaamisenergiani jakautunee tasaisemmin kaikkien eri blogiaiheiden välille ja tuota kotiblogiakin (lue: sekavuusaiheblogia) tulee toivon mukaan päivitettyä edes joskus. Ainakin myös kesken olevasta saunarempasta ja tulevista pihan uudistuksista tulee varmasti juttua, toivon mukaan jo pian.

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Ai niin, niitä ideoita painekyllästetyn laudan käyttöön (ihan tuosta omasta haavelistasta ja jo toteutuneista kohteista poimin):

  1. komposti (halutessa voi sen sisäpuolen peittää patolevyllä)
  2. grillikatoksen seinä ja lattia - tai roskakatoksen tai minkä tahansa katoksen
  3. kohopenkit ja lattia kohopenkkien väliin (oikeasti tosi kätevä se lattia)
  4. aidanpätkä jakamaan puutarhan tiloja
  5. feikkilaituri tähän tyyliin (blogissa on siitä parempiakin kuvia, en juuri nyt löydä)
  6. makuulaverin päällystämiseen: pari kuormalavaa ruuvataan yhteen ja ne päällystetään laudalla. Päälle laitetaan sopiva pehmike, joka ei piittaa sateesta (en löydä idean alkuperää tähän hätään, sekin oli joku ruotsalainen puutarhablogi)
  7. Kukkapenkkien tai istutusten rajamiseen: lauta kannattaa laittaa lappeelleen, eli leveä tasainen pinta jää esiin. Näin ruohonleikkuu helpottuu, kun leikkurin rengas voi ajaa helposti laudan päältä. Eikä nurmiheinätkään karkaa istutusalueelle yhtä helposti!
Jenni S.

Kiitos, nämä ovat ihan mahtavia ideoita! Istutusaluiden rajaamista, kohopenkkejä ja esim. lautapolkuja oltiin jo ajateltu, mutta nyt haluan myös feikkilauturin - ja vaikka mitä!

Meillä onkin laudasta itse tehty komposti: mies on ihan ihan omin kätösin suunnitellut, toteuttanut ja maalannut sen ja sain sen hääpäivälahjaksi. Lahja on sekä ihastuttanut että tyrmistyttänyt ihmisiä, mutta musta se oli erinomainen, oikea toivelahja.

tiia_

Mun puuhapiste on kyllä niin pitkin poikin pihaa, että hirvittää. :) Tarvitsen ehdottomasti jonkun järkevän säilytyspaikan, koska mikään ei ole kauheampaa kuin siellä täällä lojuvat pihatyökalut, ylimääräiset ruukut ja sadevesiämpärit. Vanhan aitan sisäänkäynti on niin hankala, että aina ne tavarat jää siihen oven eteen. :) Mutta sun puuhapiste näyttää ihanalta: kutsuvalta ja tehokkaalta! 

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kiitos kehuista! Mun toimintatapani on myös kovin leväperäinen. Meille tuli taloon sellainen sähköinen lammas, joten tästä eteenpäin on pakko keräillä ainakin nurmen päältä pahimmat unohdukset pois. Se kun silppuaa ainakin muovikauhat ja puukepit terällään silpuksi...

Paras puuhapiste on sellainen, johon pääsee helposti. Siksi mä halusin tuon siistin lipaston, että sen voi sijoittaa tarvittaessa vaikka ulko-oven viereen - tai makuuhuoneen ikkunan näkymäksi. Toimii!

justemilia

Aivan ihana puutarha aiheinen blogi! :) Lipasto on kivannäköinen, samantyylistä puuhapistettä äitini kaipaisi myös kotiimme. Jään varmasti seurailmaan tämän blogin postauksia! 

Perho Kerttunen
Kasvihormoni

Kiitos, justemilia, kiva kuulla, ja ehdottoman tervetuloa lukemaan blogiani!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.