Talviset blinit ja mäti
Rapea blini, smetanakuorrutus, punasipulin kirpeys ja mädin pehmeä ja pyöreä lempeys. Päälle muutama kierros pippurimyllystä ja talven herkutteluhetki on valmis.
Minun makuhermojani miellyttävät eniten pienirakeiset muikun- ja siianmädit, joiden kutukaudet ovat loka-marraskuussa, joten niitä on paras katsella näin talviaikaan pakastealtaasta. Miltei vastaava herkku on made, jonka kutuaika on helmikuun tietämillä. Mikäli verkot on laitettu veteen ja niitä uitetaan syvässä, saattaa pakkaspäivän kalansaalis sisältää ainekset näihin herkkuihin. Kutsuja saa laittaa tulemaan, minut saa näillä luksuksilla (kilometrit huomioiden) taatusti paikalle!
Blinit ja mätiä
Blineihin
- 3 dl maustamatonta jogurttia
- 15 g hiivaa
- 2 dl tattarijauhoja
- 1tl sokeria
- 1 dl kuumaa maitoa
- 1 tl suolaa
- 1 keltuainen
- 1 valkuainen
- n. 100 g voita paistamiseen
Tarjoiluun
- n. 1 dl pienirakeista mätiä
- 1/2 punasipuli
- 1 1/2 dl smetanaa tai smetanan ja kermaviilin sekoitusta
Valmistus
- Lämmitä jogurtti käden lämpöiseksi ja lietä hiiva siihen.
- Lisää tattarijauhot sekä sokeri ja sekoita tasaiseksi. Anna kohota lämpimässä pari tuntia tai jääkaapissa usean tunnin ajan.
- Valmistele lisukkeet taikinan käydessä ja hapatessa: Hienonna punasipuli hyvin hienoksi silpuksi, huuhtele se maun miedontamiseksi halutessasi kiehuvan kuumalla vedellä. Jäähdytä ja laita odottamaan tarjoilua. Mikäli olet ottanut mädin talteen itse, vatkaa se vispilällä kylmässä vedessä puhtaaksi. Valuta kuivaksi ja suolaa kevyesti. Anna vaihtoehtoisesti pakastetun mädin sulaa.
- Jatka blinitaikinan tekoa: Kuumenna maito ja lisää se taikinaan ennen paistamista. Lisää myös suola ja keltuainen ja sekoita tasaiseksi.
- Vatkaa valkuainen pysyväksi vaahdoksi ja sekoita se viimeisenä taikinan sekaan.
- Paista blinit runsaassa voissa rapeakuorisiksi.
- Tarjoile kuumat ja rapeat blinit mädin, smetanan, punasipulin ja mustapippurin kanssa.
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.