Villivihanneksia, kevättä ja superruokaa

nokkoslettuja 003.jpg

Kevät tuli ja nosti maasta kotimaisen superruuan. Jep, puhun siitä polttavasta vihulaisesta, nokkosesta, jota pääsee kitkemään vuohenputken ja kortteen kanssa ämpäritolkulla.

Nokkosella on niin paljon hyviä terveysvaikutteisia ominaisuuksia, että keväällä ei ole yhtään soveltuvaa tekosyytä jättää polttopuskia käyttämättä ruokaan. Poimiminen kannattaa hoitaa hanskat kädessä, sillä varret polttavat ihan pienilläkin kasveilla tosissaan. Pari litraa nuoria versoja vie pitkälle, tein kattilallisesta nokkosta nämä letut ja vielä jäi hyvä satsi sämpylöidenkin sekaan. Lettujen paistaminen sujui omalla parvekkeella hellemekossa heiluen.

nokkoslettuja 006.jpg

Ruokaisat nokkosletut

  • 1,5 litraa nokkosen nuoria versoja 
  • 4 munaa
  • 8 dl maitoa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl ruususuolaa
  • 1 rkl ruokokidesokeria
  • paistamiseen kookosrasvaa

Valmistus

  1. Irrota nokkosista kovat varret ja huuhdo lehdet hyvin. Vain varret polttavat, joten lehtiä voi käsitellä hyvin ilman hanskoja.
  2. Kiehauta litran verran vettä ja lisää nokkosen versot sinne. Anna kiehua 10-15 sekuntia kunnes lehdet lötkistyvät ja varret pehmenevät.
  3. Valuta nokkosista vesi pois ja purista ryöpätty lehtimassa pötköksi. Leikkaa se ensin siivuiksi ja hienonna siivut hakkelukseksi.
  4. Sekoita kulhossa munat ja puolet maidosta sekä jauhot, suola ja sokeri sekaisin. Lisää loput maidosta taikinaan yhdessä hienonnetun nokkosen kanssa. 
  5. Anna turvota vartin verran.
  6. Kuumenna muurikkapannu ja sivele sen pintaan kookosrasvaa. Kaada pannulle puolitoista desiä lettutaikinaa ja levitä se lastalla tasaiseksi letuksi.
  7. Paista, kunnes pinta on hyytynyt. Käännä lettu ja ruskista myös toinen puoli.

Nokkosten ryöppäys ja hienonnus.jpg

Tarjoile letut sokeroitujen puolukoiden tai kuten meillä, puolukoiden ja mansikkahillon kanssa. Nauti kesäisestä säästä ruokailun merkeissä!

nokkoslettuja 004.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma Sisustus
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.