Kevään narsissit

Pikkunarsissi

Narsissit ovat mun kevään ensimmäiset ulkokukkani ja varmasti monen muunkin, sillä ne kestävät jopa viiden asteen pakkasen, eikä tarjolla vielä paljon muita olekaan. Nyt ollaan saatu lunta taivaan täydeltä taas ja narskutkin näyttävät ulkoistutuksissa kurjilta. Onneksi auringon lämpö saa ne helposti virkoamaan 😊.

Omat narskuni ovat suojassa parvekkeella ja näyttävät vain tuuheammilta. Narsissin keltainen on kevään väri ja se piristää ihanasti! Keltainen kuuluu myös pääsiäiseen ja siksi mun kukkani pääsiäisenäkin ovat ne narsissit. Tiesitkö muuten, että narsissin toinen nimi on pääsiäislilja ja kukkii meillä pohjolassa juuri pääsiäisen aikoihin. Niitähän löytyy myös paljon eri lajikkeita, joten jollet niin välitä ns. perinteisistä pienikukallisista teteistä, voit valita, vaikka näyttävämpiä suurikukallisia narsisseja.

Narsissin hoito on helppoa. Ne ovat sipulikasveja, eivätkä juurikaan kaipaa kastelua. Sipulikasvin kastelu vain venyttää vartta turhan pitkäksi. Omat narsissini eivät tarvitse parvekeruukuissa lannoitusta, sillä pidän niitä vain kausikasveina. Maahan istutettuina niitä on hyvä lannoittaa, sillä silloin saat ne kukkimaan mahdollisesti seuraavat neljäkin vuotta.

Narsissit säilyvät myös sisätiloissa, mutta rajallisemman ajan. Kannattaa sijoittaa narsissit sisätiloissa valoisaan paikkaan, muttei suoraan aurinkoon. Ikkunalaudalla, auringon valossa lämpötila helposti nousee korkeaksi, jolloin se edistää kukkien kuivumista. Kuivuneet kukat kannattaa leikata pois.

Pajunoksia pääsiäiskimppuun

Pst. Narsisseja myydään myös leikkona maljakkoon. Voit käydä keräämässä varpuja tai oksia esim. pajunoksia joukkoon ja näin saat ihanan kimpun pääsiäisen juhlapöytään 😊

 

”Where flowers bloom, so does hope.” – Lady Bird Johnson

Koti Piha ja puutarha Oma elämä

Mun rönsyni

Mun viimeisin kasvihankintani on perinteinen rönsylilja. Sellainen lapsuudenkodin, villisti rönsyävä perinnehuonekasvi. Pidän siitä juuri sen rönsyilevän kasvutavan vuoksi. Ja tietysti sen helppohoitoisuuden. Usein ostan kasvini aika pitkälti oman fiilikseni mukaan. Mihin ihastun ja mikä tuntuu just omalta silloin (toki muistutan itseäni aina kerrostalon vaativista olosuhteista kasveille etenkin talviaikana…joten mitään super vaativaa en uskalla ostaa). Mutta, tällä kertaa halusin keittiön ikkunaan juuri rönsyn. Musta se on on niin keittiökasvi. Meidän keittiön ikkunat ovat pohjoiseen ja ikkunoista tulee tarpeeksi valoa siinä pärjäämiseen. Rönsyhän ei ole vaativa kasvi. Kastelen omani n. 5-7 päivän välein ja sumuttelen ohimennen. Multatila ei saisi ihan kokonaan kuivua, sillä lehtien kärjet alkaa ruskistumaan helposti. Saman tekee myös kuiva huoneilma etenkin talvisin. Ruskeat kärjet voi kuitenkin leikata pois lehden suuntaisesti teräväksi.

Rönsylilja käynyt juuri ruukun vaihdossa ja suihkussa

Rönsylilja on myös nopeakasvuinen ja siitä saa näyttävän huonekasvin. Rönsylilja kaipaa melkein vuosittain tilavamman ruukun. Ruukun tulisi olla aina n.4cm suurempi halkaisijaltaan, kuin edellinen.

Rönsyliljan lisääminen on helppoa leikkaamalla rönsytaimen irti ja juurruttamalla se vesilasissa tai istuttamalla suoraan multaan. Multaan istutettaessa kannattaa pitää multatila tasaisen kosteana, etteivät hennot juuret pääse kuivumaan.

rönsy

Pst. Rönsylilja puhdistaa tehokkaasti huoneilmaa, joten sen oivallinen paikka on myös makuuhuoneessa 😊

Psst. Rönsyliljaan muuten tulee harvoin tuholaisia mikä on yksi hyvä kriteeri kasveja ostaessa!

So, ”Life is short, buy more plants!”

Koti Piha ja puutarha Oma elämä