Ruoan hiilijalanjäljestä

Kuva1.png

 

Ruokavalinnoilla on suuri vaikutus yksilön hiilijalanjälkeen. Ruoantuotannon päästöt ovat suunnilleen yhtä isot kuin liikenteen, noin 20% ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Ruoantuotannon valinnoilla vaikutetaan myös luonnon monimuotoisuuteen. Tällä hetkellä lähes 80% (!) maailman maatalousmaasta on eläinperäisten tuotteiden tuotannon käytössä, karjan laidunmaana ja karjan rehuntuotannossa. Ajatella kuinka paljon metsää säästyisi hakkuilta, jos peltoalaa käytettäisiin pääosin vain ihmisravinnon tuottamiseen.

 

Kuva2.png

 

Naudan ja muiden märehtijöiden lihalla sekä niiden tuottamilla maitotuotteilla on suurin hiilijalanjälki muuhun ravintoon nähden. Naudanlihan hiilidioksidipäästöt ovat n. 15 hiilidioksidiekvivalenttia/kg, kun esimerkiksi sianlihan vain 5 ja soijan 1 hiilidioksidiekvivalenttia/kg (https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html).  Naudanlihan hiilijalanjälki on siis noin kolme kertaa suurempi kuin sianlihan ja viisitoista kertaa suurempi kuin soijan.

 

Kuva3.png

 

Miksi naudanlihan hiilidioksidipäästöt ovat niin suuret?

 

Lehmät, samoin kuin muut märehtijät (esim. lampaat), tuottavat metaanikaasua märehtiessään. Metaani on yli 20 kertaa tehokkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Lisäksi naudat syövät paljon suhteessa tuotettua lihakiloa kohden ja niille täytyy siis viljellä runsaasti rehua. Jonkin verran päästöjä tulee myös lehmän lannan varastoinnista ja eläinsuojien lämmityksestä.

 

Kuva4.png

 

Naudanlihalla on siis kaikista ruoka-aineista suurimmat hiilidioksidipäästöt. Olen vuosien kuluessa omaksunut tämän ja yleistänyt tämän tarkoittamaan kaikkea ”punaista lihaa” eli naudan, sian ja lampaan lihaa ja olen vältellyt näitä ruokalautasellani jo usean vuoden ajan. Pikkuhiljaa tämä välttely laajentui myös kananlihaan. Joku aika sitten törmäsin yllä mainittuun ilmasto-oppaan taulukkooon ruoka-aineiden hiilidioksidipäästöistä, ja oikeastaan vasta sitten tutustuin kunnolla aiheeseen. Hämmästyksekseni tajusin, että suosikkiruoka-aineeni eli juuston hiilidioksidipäästöt ovat lähes yhtä suuret kuin naudanlihan ja siten noin kolme kertaa suuremmat kuin esim. kananlihan. Tämän ei pitäisi oikeastaan olla yllätys: jotta lehmä voi tuottaa tehokkaasti maitoa, sen täytyy poikia säännöllisin väliajoin, eli tuottaa uusi metaaniakaasua päästelevä lehmä/sonni maailmaan. Lehmä tarvitsee myös paljon rehua tuottaakseen maitoa ja juustoon tarvitaan paljon maitoa.

 

Kuva5.png

 

Olen viime vuosina syönyt aika lailla kasvispainottoisesti, mutta juusto on vakituinen leivänpäälliseni ja pastan seuralainen. Juon myös piimää ja syön jugurttia, sekä käytän voita, kermaa ja maitoa leivonnassa ja ruoanlaitossa. Nyt tämä asia on alkanut rassata ja kolkutella omatuntoani ja olen alkanut miettiä, miten juuston ja maitotuotteet voisi korvata luontevasti ruokavaliossani. Eläinperäisen rasvan vaihtaminen kasvisrasvaan olisi myös terveysteko.

 

Kuva6.png

 

Jugurtin korvaaminen soijajugurtilla oli oikeastaan aika helppo muutos, koska maku, pakkaus ja tapa käyttää sitä, ovat lähes samat kuin tavallisella jugurtilla. Myös leivonnassa kauramaito ja –kerma pelittävät suunnilleen samalla tavalla kuin tavallinen maito ja kerma, kuohukermaa lukuunottamatta. Voinkin voi korvata kasvispohjaisella margariinilla, mutta nyt aletaan tulla jo hieman hankalalle maaperälle. Rakastan voita! Ja jotkin ruoat ja leipomukset vain tarvitsevat voinokareensa…  

 

Kuva7.png

 

Olen huomannut, että kiireisessä arjessa, tottumuksilla on suuri merkitys. Jos tarvitsen nopeasti jotain ruokaa, paahdan ruisleivän ja laitan sen päälle voita ja juustoa ja ehkä kurkkua/tomaattia. Kaupasta hankimme aina samoja juttuja: leipää, kasviksia, hedelmiä, voita, juustoa, piimää.. On yllättävän hankala muuttaa tottumuksia, niitä pitää ihan oikeasti vähän ajatella ja tehdä tietoisia valintoja. Ja keksiä uusi tapa ja tottumus vanhan tilalle. Eikä sekään vielä riitä, uutta tapaa pitää toistaa useita kertoja ennen kuin siitä on tullut todella tapa.

 

Kuva8.png

 

Olen alkanut ajatella, että juustoa ei ehkä kannata korvata millään vegaanijuustolla, koska ne eivät ikinä yllä oikean juuston tasolle. Sen sijaan täytyy alkaa ajatella voileipää uudella tavalla. Vegaanileipää ei välttämättä tarvitse rakentaa samalla tavalla kuin tavanomaista voikkaria laittamalla ensin levitettä ja sitten päällisiä. Vegaanileivän päälle voi riittää esim. Chocochili-blogista löytämälläni paahdettu porkkanavoi (https://chocochili.net/2018/11/jouluaamiainen/). Tai punajuurihummus. Minulle on tärkeää, ja ajattelen, että on ekologista syödä satokauden mukaisia tuotteita. Eli talvella Suomessa juureksia. Lähinnä juureksia. Onneksi tykkään juureksista. Satokauden tuotteet tunnistaa kaupassa monesti helposti siitä, että niitä saa edullisesti.

 

Kuva9.png

 

Yksi työkaverini kertoi minulle vähän huolissaan tyttärestään, joka on suunnilleen minun ikäiseni ja huolissaan ilmastonmuutoksesta. Tytär ilmeisesti haluaisi syödä ilmastoystävällisesti, mutta koska se ei välttämättä tule ihan luonnostaan, hän on sen sijaan ruvennut syömään vain vähemmän. Täytyy myöntää, että ymmärrän tätä ajatusta. Joskus tuntuu, että mitään ei oikein saisi syödä, ainakaan mitään mitä tekisi mieli, ja jotenkin sitä ei sitten syö mitään. Mutta, ihmiset, muistakaa syödä! Itselle pitää olla armollinen ja aloittaa vegaanihaaste vaikka sitten huomenna. Jo se, että kerran viikossa vaihtaa liharuoan kasvisruokaan, on merkittävää ja hyvä alku.

 

Kuva10.png

 

Minulle ilmasto-oppaan ruoan hiilijalanjäljen taulukko tuotti ahaa-elämyksen juuston suhteen. Nykyään suhtaudun rennommin kanan ja sianlihan syömiseen, ja sen sijaan yritän vähentää maitotuotteita ruokavaliostani.

 

Mitä vinkkejä sinulla on ekologisempaan ruokavalioon?

 

 

Lähteet:

https://ilmasto-opas.fi/fi/ilmastonmuutos/hillinta/-/artikkeli/ab196e68-c632-4bef-86f3-18b5ce91d655/ilmastomyotainen-ruoka.html

https://wwf.fi/ruokaopas/

https://wwf.fi/ruokaopas/vahemman-ja-parempaa-lihaa/Naudanlihalla-ja-maitotuotteilla-on-suuri-hiilijalanjalki-1859.a

https://wwf.fi/lihaopas/

https://wwf.fi/vaikuta-kanssamme/vastuullinen-elamantapa/ruoka/

https://yle.fi/uutiset/3-5277901

https://fi.wikipedia.org/wiki/Metaani

https://chocochili.net/

 

Puheenaiheet Uutiset ja yhteiskunta Vastuullisuus

Ilmastotekojen vapaapäivä

Kuva1.png

 

Tänään valitsin auton pyöräilyn sijaan. Söin ruisleipää aidolla voilla ja juustolla. Laitoin raejuustoa lounassalaattiin. Ja omatuntoani vihloo. Tästähän minä juuri puhun – kuinka itsestään selvää on pyöräillä joka paikkaan, kunhan siihen vain tottuu (se on terveellistäkin). Tai, miten jopa kanan- tai sianlihan hiilijalanjälki on pienempi kuin juuston. Mutta sitten taas…kukaan ei ole täydellinen. Arki voittaa joskus.

 

Kuva2.png

 

Täydellisyyden tavoittelu voi olla oikeastaan kuolinisku ekologisemmalle elämäntyylille (tai mille tahansa muutokselle, jota tavoittelee). Jostain on pakko aloittaa. Jollekin täysvegaaniksi siirtyminen voi olla oikea valinta, mutta luulen, että useimmat meistä tottuvat uuteen pikkuhiljaa. Olen oikeastaan antanut itselleni luvan mennä autolla, jos en jaksa pyöräillä. Silti valitsen useammin pyörän kuin auton, koska pyöräilyn plussat voittavat autoilun. Sitten, jos joskus en ihan oikeasti jaksa pyöräillä, voin mennä autolla ja se on ihan ok. Jos asettaa itselleen liian tiukkoja rajoja, voi pienikin poikkeaminen siitä masentaa liikaa ja saada jopa luovuttamaan kokonaan.

 

Kuva3.png

 

Ihminen kiinnittää helpommin huomiota negatiiviseen kuin positiiviseen ja sanotaan, että tarvitaan viisi hyvää asiaa peittämään yksi huono. Parempi olisikin, itsensä ruoskimisen sijaan, olla tyytyväinen niihin pieniin ekologisiin valintoihin, joita tekee ja on tehnyt. Joka kerta, kun valitsee kasvisruoan liharuoan sijaan, pyörän tai bussin oman auton sijaan, voi olla itseensä tyytyväinen ja hurrata hieman itselleen. Siitä seuraa positiivinen kierre.  

 

Kuva4.png

 

Arki on pieniä valintoja ja pienistä valinnoista muodostuu vuosien kuluessa suuria. Mutta kannattaa olla itselleen armollinen ja muistaa, että huomenna on uusi päivä. Niin minäkin lopulta tein tänään, mietin niitä kertoja, kun olen pyöräillyt viimasta ja sateesta huolimatta. Ja annoin itseni tänään olla hieman laiska.

 

Kuva5.png

 

Kuvat Isokankaan retkeilypolun varrelta. (Isokankankaan retkeilypolku: https://www.ouka.fi/oulu/ymparisto-ja-luonto/oulun-luontopolut-ja-suojelualueet)

 

 

Suhteet Oma elämä Mieli Ajattelin tänään