Iltasikermä - äidiltä tyttärelle

Kasvukäyrillä

"Joka ilta kun lamppu sammuu ja saapuu oikea yö"

Laulu, jota ajattelin sitten joskus laulavani lapselleni kun sellainen nukutettavaksi siunaantuisi. Totuus on kuitenkin se, että osaa tuosta laulusta tuota lausetta enempää vaikka lapsi on ollut nukutettvana jo reilut kaksi vuotta. Ja totuus on se, että ensimmäisiin kuukausiin en edes osannut laulaa lapselleni, ehkä juuri siksi, että olin valinnut "meidän lauluiksi" lauluja, joilla minulle itselleni ollut se on niin kiva laulu -sidettä kummempaan.

Lounatuulet ja Siniset unet lähtivät aivan yhtä nopeasti kuin olivat saapuneetkin.

Mitä meillä sitten lauletaan?

Me laulamme jokaikinen ilta täsmälleet samat kolme laulua, joita minun oma äitini minulle lauloi ja joita aina halusin kuulla.

tiitiääinen, metsäläinen,

pieni menninkäinen

keinu kuusen kainalossa,

tuutu tuulen kartanossa

sammuta, siniset tähdet 

- kirsi kunnas

 

Jokaikinen ilta kun lamppu sammuu, kuuluu samat pienet sanat: Äiti, laula sinä tiitiäinen ja joka ilta Tiiitiäistä seuraa toive Tuiki, tuiki tähtösestä ja Twinkle Twinklestä, se on kuultava sekä suomeksi että englanniksi. Ja sitten me nukahdetaan.

Tänään maatessani hiljaa Pirpanan sängyssä ja odottaessani hänen nukahtamistaan mietin, että miten nuo laulut päätyivät meidän valikoimaan ja muistin pienen kolme kuukautta vanhan rimppakintun, joka oli juuri saanut rokotuksensa. Muutoin niin hyväntuulinen eikä ollenkaan itkuinen vauva oli itkenyt neljä tuntia putkeen ja minä laskin minuutteja siihen kun hoitoapu kotiutuisi töistä, itsekin itkien. Enkä keksinyt enää mitään muuta keinoa pitää itseäni rauhallisena kuin kävellä ympäri asuntoa ja laulaa sitä yhtä ainoaa laulua, jolla äitini oli minua aina rauhoitellut. 

Lauloin itselleni Tiitiäistä.

Ja pian huomasin, että tiukkojen paikkojen tullen alkavani toistamaan tätä tapaa: kun äidillä ei meinannut keinot riittää alettiin laulamaan ja aina samoja lauluja.

Nyt ne samat laulut ovat ne, joihin neiti rauhoittuu. Ei ole murhetta (paitsi se uhmakohtaus, silloin ei parane laulaa kuin hiljaa mielessä itselle), joka ei Tiitiäisellä kaikkoaisi. Eikä ollut minullakaan lapsena.

Äidiltä tyttärelle, ei se nyt kamalaa ehkä olekaan olla äitinsä kaltainen <3

Lauletaanko teillä samoja lauluja kuin omassa lapsuudessassi laulettiin, vai oletko ottanut uuden rallatuksen käyttöön? 

 

E

 

PS. Ehkä tämä oli väistämätöntä sillä lauloihan minä lapsena jo koirallenikin samoja lauluja silloin kun hän oli hermostunut, niinkuin vaikka autossa tai uutena vuotena. Se on selkäytimessa <3

 

 

 

Kommentit

HandMadeWithLove

Voi mulla on tuo ihan sama ongelma, kun en osaa ku vain pätkiä lastenlauluista... No nyt me ollaan vaihdettu laulut iltasatuihin ja tämä toimii myös tosi hyvin.. Iltapesujen jälkeen Lilliputtia pyydetään valitsemaan iltasatukirja ja sitten kirjan koosta riippuen, se luetaan joko kokonaan tai osissa.

Muistan kun Lilliputti oli ihan muutaman kuukauden vanha ja nukkuminen oli hieman haastavaa... Silloin minä lauloin hänelle päivänsäde ja menninkäistä sekä levonhetki nyt lyö (mikä sen nimi nyt sitten onkaan)... tosin jokakerta taisin laulaa erisanoilla ja ainakin säkeistöt eri järjestyksessä :) mutta onneksi Lilliputilla on kummitäti (siskoni) joka osaa laulut ja laulaa niitä hänelle kuten pitäisikin... Mutta vastaus kysymykseesi, kyllä meillä lauletaan niitä lauluja, joita minun lapsuudessani on laulettu <3

Amma
Why you little!!

Osittain joo (sininen uni, lounatuulen laulu) ja osittain ei, sillä kersa osaa pyytää omia suosikkejaan, mm. Metrolla mummolaan ja hiiri mittaa maailmaa. Jossain vaiheessa jouduttiin ottamaan unilaulu-cd käyttöön kun omat laulut ei riittäneet ja vieressä olis pitäny laulaa puolen yötä..

Katie
Aika kypsä äidiksi

Hah, mä opettelin Sinisen unen säkeistöt Eddieä odottaessani ja hoilasinkin sen viimeksi tänä iltana. Toinen bravuurini on Lapin äidin kehtolaulu. (Ja mua kiinnostaisi muuten tietää, laulaako Emmikin sitä, vai onko se oikeasti lappilaiselle/saamelaiselle liian nolo? :) ) Jos on jollotettava vielä kolmas, sit Päivänsäde ja menninkäinen. Eikä meilläkään "saa" laulaa leikkilauluja nukkumaan mennessä! :)

Lounatuulen laulu on ihana, mut sitä mä en osaa. Ja ekaa kertaa kuulin, että Tiitiäiseen ois sävelkin, oon aina luullut, että se on vain runo!

#MOMFIE

Meillä lauletaan ja paljon ja ihan mitä vaan! Poika osaa ikäänsä nähden ihan uskomattoman määrän lauluja (joskin kuulostaa usein vielä samalta kuin 8-vuotias kopiomassa englanninkielistä hittibiisiä). En oikein tiedä mistä tämä loputon lauleskelu on tullut tähän melkoisen epämusikaaliseen perheeseen, muistaakseni se tehosi epätyytyväiseen vauvaan (ainakin joskus) ja se on jäänyt vähän päälle. Oma suosikkini on myös Päivänsäde ja menninkäinen, mutta hoilotan minä Puuha-Peteä ja Robiniakin ihan antaumuksella.

kirsikkainen

Sininen uni, Suojelusenkeli ja Lapin äidinkehtolaulu on omalta äidiltä opittu kolminaisuus, jotka rallatellaan kaikki melkein joka ilta. Nyt tosin nelivuotias typsy ohjeisti äiti sinä voit tietokoneelta opetella uusia lauluja.

Ideh (Ei varmistettu) http://toivonpilkahdus.blogspot.com

Täällä myös lauletaan omia lapsuuden lempilauluja. Sininen uni, tuiki tuiki tähtönen ja pieni tytön tylleröinen ja nämä ovat niitä unilauluja. Päivisin sitten laulellaan muita tai no toistaiseksi vielä minä laulan, mutta tyttö sujuvasti kuuntelee ja on innostunut :)
Nuo unilaulut on vaan niin ihanat ja tulee itselle myös niin hyvä olo kun saa pienen rauhoittumaan ennen unille menoa tällä tavalla.

#MOMFIE

Meillä lauletaan Muumien lopputunnaria ja TaoTao-biisiä. Molemmat ohjelmat olleet omia suosikkejani pienenä. Olen kans yrittänyt Sininen uni-laulua, mutten muista sanoja kuin sieltä täältä. Saa nähdä kuinka kauan muksu jaksaa lauluja kuunnella, lauluääni on nimittäin jotain aivan muuta kuin puhdas. Mieskin sulkee aina korvansa kun rupeen hoilaamaan :D

Silkkitassu

Meillä lauletaan päivänsädettä ja menninkäistä. Aina. 

Äityli (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus. Tiitiäisen tuutulaulun varsin taidokas versio löytyy täältä. Meillähän se oli hieman kotikuntoisempi mutta tuli sydämestä &lt;3 https://www.youtube.com/watch?v=Q5QZPbFqOc8

Kommentoi