Mehumaijana

Viinimarjamehu ja raparperi-mansikkamehu, niistä on minun kaksi päivääni tehty. 

Marjojen keräily puuhat on jatkunut vähän vähemmän modernisti ja elisen päivän viettimme mummolassani poimien viinimarjoja. Kotiipaluun jälkeen marjoja on mehustettu non-stop. On muuten ollut ihan tosi kiva ilma kyseiseen puuhaan, sisälämpötilaonkin noussut sopivaan 29 asteeseen helteen ja höyryn siivittämänä. Jos siis mahdollista, suosittelen lämpimästi hoitamaan mehustuspuuhat viileällä ilmalla.

Mehustus puuha oli minulle entuudestaan tuttua vain sivustaseuraajana, vaikka kotitekoisia mehuja olenkin fanittanut aina. Enää ei 90-vuotias Mummini seiso mehumaijan edessä, joten päätin, että homma on opeteltava ihan itse. Äitiys, se saa tekemään ihmeellisiä asioita. Ajatus nimittäin lähti siitä pienestä murheesta, että neiti ei Isomumminsa mehuja koskaan pääse maistamaan, ne vasta oli jotain! Pääseepä nyt ainakin joku päivä maistamaan sitten äidin tekemää mehua, vaikka samoissa sfääreissä ei maun puolesta liikutakaan. Äidin mehut kun on lähes sokeroimattomia.

img_3446.jpg

Viinimarjojen mukana toin kotiin mummolasta lainaan mehumaijan, kooltaan viisi litraa, materiaalina terästä niin toimii meidän induktioliedelläkin.

img_3444.jpg

 

Mehuja tein kolmenlaisia: mustaviinimarjamehua, sekamehua mustista- ja punaisista viinimarjoista, sekä raparperi-mansikkamehua. Tavallisen sokerin sijasta käytin kaikissa hedelmäsokeria ja paljon vähemmän kuin löytämissäni ohjeissa oli käytetty. Kokonaisuudessaan sitä kului yksi 500 gramman paketti ja mehua valmistui 11 litraa.

 

img_3448.jpgimg_3445.jpgimg_3447.jpg

Mehun pullotin muovipulloihin ja pakastin ne. Neliskanttiset pullot oli helppo asetella arkkupakastimeen pystyyn. 

img_3449.jpg

 

Oli muuten tunnelma katossa eilen illalla kymmenen jälkeen keittiössä hääräilessä, ukkosen pauhatessa ulkona ja lasillista tämän kesän ehdotonta suosikkivalkkaria, Torresin Viña Esmeraldaa, siemaillen! Hei, mulla oli oikeasti kivaa, mitä en etukäteen olisi ikinä uskonut!

 

Ainiin, mehuista tuli loistavia ja aion varmasti tehdä saman uudestaan ensi vuonna. (Toivottavasti vähän matalammassa lämpötilassa tosin.)

 

PS. Huomenna mammakavereita ja äitien vapaailta Flowssa, mitä ihmettä mä laitan päälle?!

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *