Salaatti teki paluun
Nyt kun aurinko vihdoin paistaa, on aika kaivaa esiin salaattireseptit. Syksyisin ja talvisin en osaa mieltää salaattia kunnon ateriaksi, vaikka siitä rakentaisi kuinka tuhdin aterian. Kylminä vuodenaikoina kaipaan päiviini lämpimiä aterioita. Syksyllä on ihanaa nauttia täyteläisiä keittoja, talvella puolestaan kuvioihin tulee huomattavasti tuhdimmat liharuoat. Ruokavaliossani kuuntelen pitkälti omaa fiilistäni. Kylmällä salaatit ei vaan nappaa. Omalla kohdallani kevät on raikkaiden ja ruokaisien salaattien aikaa. Ja odotapas vaan kesää, silloin ollaan salaattien kanssa jo täydessä vauhdissa.
Elämäni aikana olen viettänyt lukuisia tunteja luonaistuotekaupoissa sekä muissa hyvinvointiliikkeissä. Nyt kun valikoima alkaa olla suhteellisen tuttua, käyn hakemassa niistä säännöllisesti omia lemppareitani. Vuosia sitten Punnitse ja Säästä-ketjun tullessa Suomeen innoistuin kovasti. Huomasin kuitenkin pian, että osa tuotteista on siellä melkoisen hinnakkaita. Nykyään haen sieltä lähinnä tyrnimehua ja luomuvälipalapatukoita, joskus mukaan tarttuu pähkinäpussi, jos toinenkin. Viime viikolla piipahdin Lahden Sokoksen Punnitse ja Säästä-liikkeessä ja ilokseni bongasin kivoja uutuuksia.
Maukkaat öljyt ja balsamicot tarjoaa Punnitse ja Säästä.
En tiedä kuinka kauan tämä ”öljybaari” on liikkessä ollut, mutta minulle se oli vielä uutuus. Kiva päästä kokeilemaan erilaisia makuja. Makuöljyjä ja balsamicoja on tullut maisteltua jos jonkinmoisia. Jokaisessa on tietysti omat makuvivahteensa riippuen tuotteen laadusta ja lukuisista muista makuun vaikuttavista seikoista. Kuvan öljyjä ja balsamicoja saa ostaa litrahinnalla itse valitsemaansa pulloon.
Testissä sitruunaöliiviöljy.
Öljy ei ollut kovin voimakkaan makuista ja sitruunan makuakin olisin kaivannut hivenen enemmän. Ei tämä silti hyllyyn jää happanemaan. Laadultaan öljy on Extra virgin, muita en suostu käyttämäänkään. Jos öljyjä käyttää paljon, oppii nopeasti huomaamaan niiden maussa eroja. Itse tykkään voimakkaan makuisista oliiviöljyistä. Väriltään mitä tummempi, usein myös sitä parempi. Makuasioita, makuasioita!
Mukaan lähti myös kestosuosikkeja!
Vinkkinä sitruunaöljyn hyödyntämiseen:
Helppo keväinen lohisalaatti:
Salaattisekoitusta (rucolaa, pinaattia, tammenlehtisalaattia yms.)
Punaista ja keltaista paprikaa
Päärynää
Aurinkokuivattuja toimaatteja
Paahdettuja pinjansiemeniä
Lämminsavulohta
Päälle sitruunaoliiviöljyä ja reilusti tuorepuristettua sitruunamehua. Ja kylkeen tietysti tuoretta leipää.
Yksinkertaista, mutta taivaallisen herkullista.
Salaattikausi, tervetuloa takaisin!