6 vinkkiä sietää epäonnistumisia
Saat hienon idean aamulla kun heräät, iltaan mennessä olet heittänyt ajatuksen romukoppaan, koska pelkäät epäonnistuvasi, kuulostaako tutulta? Epäonnistumisten pelkääminen on tuttu tilanne monelle, eikä tiedä miten sietää epäonnistumisia. Tiedän itse, millaista on elää, kun pelkää mokaamista ja virheitä todella paljon ja valmistautuu pahimpaan mahdolliseen skenaarioon päässään valmiiksi. Tämä ruokkii epäonnistumisen pelkoa ja lopulta huomaat pelkääväsi arkisissakin tilanteissa epäonnistumisia. Näin kävi myös minulle.
Nyt kuitenkin tiedän, että epäonnistumiset ovat itseasiassa tarpeellisia ja hyväksi ihmiselle itselleen ja yhteisölle. Jos kaikki menisi aina kuten olemme suunnitelleet, emme koskaan tekisi virheitä, emme olisi inhimillisiä ihmisiä ja virheet ovat hyviä oppimiskokemuksia. Itseään pitäisi muistaa kannustaa ja olla ylpeä itsestään jo yrittämisen johdosta. Jos ei yritä, ei voi onnistua, jos ei onnistu, voi oppia.
En sano, että en enää ollenkaan pelkäisi epäonnistumista, pelkään, mutta olen löytänyt keinoja joiden avulla voin helpottaa pelkoa ja ajatuksia syistä joiden vuoksi ei kannattaisi edes yrittää. Tilanne on siis minä vastaan minä. Olen itse pelkoni kanssa esteenä unelmieni saavuttamiseksi.
Mitkä asiat helpottavat minua sietämään epäonnistumisen pelkoa, sen lisäksi, että olen tajunnut epäonnistumisen tärkeyden? Tässä ne tulevat, 6 vinkkiä sietää epäonnistumisia:
Hyväksy pelko
Pelko on yksi ihmisen perustunteista ja pelon kanssa voi käydä niin, että se alkaa ohjaamaan elämäämme huomaamattamme. Välttelemme pelottavaa tilannetta, välttelemme epäonnistumisia, emme rohkene kokeilla uutta, sillä ”mitä jos…”.
Tärkeää olisi siis hyväksyä pelon tunne, se on luonnollista. Voit esimerkiksi pelottavan tilanteen eteen tullessa pysähtyä hetkeksi. Keskity tunteeseen, älä pyri tukahduttamaan sitä, missä kohassa kehoasi pelko tuntuu ja miltä se tuntuu? Muista hengittää, hengitä rauhallisesti, hetken päästä huomaat, että kehosi on rentoutuneempi ja voit vähän huolettomammin lähteä kohtaamaan pelkosi!
Siedätyshoitoa mokailuun
Tietoinen mokailu. Ei ole itselleni se ns. helpoin tehtävä, mutta se toimii. Olen aina ollut mokailija, mutta pyrkinyt aina peittelemään mokani. Nyt päinvastoin haluan oppia nauramaan itselleni, jaan mielelläni mokiani muille ja kuuntelen mielelläni muiden mokia. Koska mitä mokat ovat? Inhimillisiä oppimiskokemuksia. Jotkut tilanteet voivat olla huvittavia ja itselleen armollisena pysyminen on tärkeää. Kaikki epäonnistuu ja mokailee aika-ajoin. Se kuuluu elämään, miksi ei siis mokailla välillä tietoisestikkin, se siedättää ja madaltaa kynnystä kokeilla uusia asioita! Rohkeasti vaan mokailemaan, jos tarvitset siihen vertaistukea, voit jakaa mokiasi minulle tai jos et halua jakaa omia mokiasi muille, suosittelen kuuntelemaan podcastia KPK eli Kaverin puolesta kyselen!
Suhteellista pelko
Monesti asioiden suhteuttaminen auttaa. On luonnollista epäonnistumisen jälkeen, että tunteet ovat pinnassa, eikä suhteellistaminen onnistu välttämättä heti, mutta pahimman tunnekuohun jälkeen tilannetta voi alkaa suhteuttaa, kun huomaa, ettei mokaan kuollut itse, eikä kukaan muukaan.
Voit miettiä esimerkiksi seuraaviin kysymyksiin vastauksia:
Kuinka isosta asiasta on kysymys?
Muistatko itse tai muistaako muut tämän viikon, kuukauden tai vuoden päästä?
Vaikuttaako tämä asia kehenkään enää viikon, kuukauden tai vuoden päästä?
Näin saat suhteellisuudentajun kokonaiskuvaan ja voit huomata, että kyseessä ei ollutkaan maailmanloppu ja katastrofi.
Mielikuvaharjoittelu
Jos edessäsi on tapahtuma ja pelkäät etukäteen jo epäonnistumisia/virheitä. Voit koittaa mielikuvitusharjoittelun kautta rauhaan asian kanssa. Esimerkiksi, jos edessäsi on työhaastattelu ja pelkäät mokaavasi siellä. Jos keskityt ajattelemaan, että epäonnistut, on todennäköistä, että niin myös käy. Sen sijaan yritä miettiä, että tilanne menee hyvin. Voit myös pohtia mahdollisia lopputuloksia. Esimerkiksi, mitä jos et saakkaan kyseistä työpaikkaa? Miltä se tuntuu, onko se maailmanloppu vai voiko elämä jatkua sen jälkeen. Mieti myös onnistumisen kannalta, mitä jos saat työpaikan etkä epäonnistukkaan?
Mieti olisiko hyvä laatia etukäteen varasuunnitelma, jos hommat eivät etenekkään haluamallasi tavalla, olisiko silloin helpompi päästä asiasta yli ja eteenpäin ”kohti uusia pettymyksiä”, niinkuin sanonta kuuluu.
Ei virhe, vaan mahdollisuus oppia
Mitä jos muuttaisit ajattelutapaasi? Entä jos kyseessä ei olisikaan virhe/moka/epäonnistuminen vaan mahdollisuus oppia, opettaa muita ja nähdä tilanteen positiiviset puolet?
Mitä itse opit tilanteesta ja voitko jakaa oppia eteenpäin muille?
Mikä toimi ja mikä ei, mitä voisi tehdä toisin?
Miten kokemus kasvatti sinua?
Myös listat toimii tässä, kirjoita ylös mitä positiivisia asioita kokemuksesta seurasi.
Moka unohtuu piaan
Tätä käsiteltiinkin jo tuolla aikaisemmin, mutta oikeasti, toivon, että sisäistät ja muistat tämän. Moka unohtuu piaan. Mokat jää usein itselläni kaivelemaan pitkäksikin aikaa, ne palaa mieleen aika-ajoin, mutta todellisuudessa kukaan muu tuskin muistaa niitä, jos asiaa en itse ota puheeksi. No big deal, ei muut sitä muista huomenna kuitenkaan!
Toivottavasti näistä vinkeistä on apua ja jaa alle toki omat vinkkisi miten sietää epäonnistumisia
Rakkaudella, Jonna
Muistathan käydä myös tykkäämässä blogin Facebook -sivusta ja ota myös blogin instagram seurantaan!
Viime kerralla: Onko naistenpäivä pois miehiltä jotenkin?