Vaapukoita

vaapukoita5.JPG

Vietin tänään kolmisen tuntia rymyten mitä hankalammin kuljettavassa rytikössä parin pienen ämpärin kanssa. Mutta saalis oli sen väärti. Vadelmavaraston kartuttaminen on nyt alkanut ja mummokin sai oman kipon tuota punaista herkkua. Tällaisena kesänä kun marjaa tulee, niin onhan sitä hamstrattava pakastimeen niin paljon kuin vain ehtii ja jaksaa kerätä!

vaapukoita.JPG

Vadelma on marjoista minun ehdoton suosikki. Ollut aina. Makea ja lempeän makuinen, eikä kärsi pakastamisesta niin herkästi kuin esimerkiksi mansikka. Ja sitä voi käyttää ihan kaikkeen – tai ainakin melkein. Leivontaan, jälkiruokiin, välipaloihin, mehuun jne. Kaikkein parasta se on kuitenkin maidon kanssa tuoreeltaan tai pakastamisen jälkeen survottuna. Ihan oma osuutensa onkin sitten se suoraan pensaasta syönti!

vaapukoita2.JPG

Luonnollisesti se, mikä on oikein herkkua, kasvaa mahdollisimman vaikeassa paikassa. Tänään poimintapaikka nro 1 olikin yhtä louhikkoa täynnä teräväreunaisia ja kiikkeriä kiviä armottoman tiheän pusikon keskellä. Ihan oli taiteilua, että pysyi pystyssä ja mikä vielä tärkeämpää, sai pidettyä marjat ämpärissä! 😀 Rämpiminen kannatti, sillä vadelmat oli siellä isoja ja makeita! 🙂 Paikka nro 2 olikin sitten helpompikulkuista heinäpohjaista aukkoa, missä vain muutamia koloja vanhojen kantoja ja kivien ympärillä.

vaapukoita3.JPG

Itselle tuo marjojen kerääminen on mitä parhain rentoutumiskeino. Sitä keskittyy niin täysillä hyvien puskien paikantamiseen (ja pystyssä pysymiseen), että muut ajatukset jäävät väistämättä taka-alalle. Samalla saa nautiskella luonnon rauhallisuudesta, raittiista ilmasta ja upeista maisemista. Paikka nro 1 oli korkean mäen päällä, mistä oli aika mahtinäkymät (harmillisesti unohdin niitä kuvailla). Siksi pidänkin tärkeänä seikkana sitä, että marjastamisen pitää olla ehdottoman aikataulutonta. Silloin voi huoletta jättää tilaa fiilistelylle! 🙂

vaapukoita4.JPG

Vaikka marjastaminen (etenkin se vadelmien kerääminen) onkin melko työlästä ja hidasta, on se talvella ihan mahtavaa kaivella kesän herkkuja pakastimesta. Oma keräystahti oli tänään kutakuinkin litra/tunti, eli noin 3 litraa sain kasaan. Matoset ja hämähäkit pois, marjat rasiaan, sikuria päälle ja pakkaseen! Namnam!

vaapukoita6.JPG

Muistakaahan hyödyntää näitä luonnon etuja, mitä meillä on. Terveyspommeja metsien täydeltä ihan ilmaiseksi!

vaapukoita7.JPG

 

hyvinvointi liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *