Parasta raparperista

Pari viikkoa sitten sain siskoltani viestin, jonka sisältö oli jotakuinkin tämä: ”Sain palstan, tuutko mukaan viljelemään?” Siskoni oli kuulemma jonottanut palstaa kotialueeltaan jo vuodesta 2011. Asumme eri puolilla Helsinkiä mutta omaa vastaustani en silti pitkään miettinyt. Tottakai lähdin mukaan! Puutarhuroinnin lisäksi hommasta hauskan tekee juurikin se, että mukana on oma sisko. Lisäksi mukaan lähti siskoni ystävä.

Ensimmäinen vierailu palstalla osoitti, että edellinen viljelijä oli jättänyt jälkeensä tuuheat raparperipensaat. Huikeaa! Kävinkin tällä viikolla napsimassa pari vartta jatkokäyttöön. Useamman kilometrin pyörämatka touhukkaan taaperon kanssa osoittautui vaivan arvoiseksi.
20150521_133428.jpg

Lätkäisin varret keittiöni pöydälle ja pohdin, mitä niistä oikein tekisin. Pienen googlettelun jälkeen päädyin kokeilemaan kinuskikissan sivuilta löytynyttä maailman parasta raparperipiirakkaa. Rakastan brita-kakkua ja tämä vaikutti britan raparperiversiolta. Herkullista tästä tulikin, tosin ei aivan niin hyvää kuin olisin odottanut. Ensi kerralla yritän kenties korvata osan vehnäjauhoista perunajauhoilla.. ja ranskankerman tilalla voisi kokeilla syntisen täyteläistä mascarponejuustoa. Tässä kuitenkin ohje sellaisenaan kuin se tuolla kinuskikissan puolella majailee:

Maailman paras raparperipiirakka (ko?)

Raparperihilloke (tästä riittää useampaan piirakkaan)
n. 500 g raparperia
~2 dl sokeria

Pilko huuhdottu raparperi pieniksi kuutioiksi. Laita raparperit kattilaan ja päälle sokeria n. 1,5 dl. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet (ei tarvitse mennä soseeksi). Maista ja lisää tarvittaessa vielä puoli desiä sokeria – hilloke saa olla aika ”terävää”, ei liian makeaa. Aikaa kiehutteluun menee ehkä 5-10 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

Marenki 
3 valkuaista
1,5 dl sokeria
Laita ensin uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Tässä vaiheessa on myös hyvä sulattaa pohjan voi ja jättää se jäähtymään.

Erottele kananmunista valkuaiset ja vaahdota kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Jätä marenki odottamaan ja siirry pohjan valmistukseen.

Pohja
150 g voita (sulatettuna)
1,5 dl sokeria
3 keltuaista
1,5 dl maitoa

2,5-3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhe

Sekoita kulhon pohjalla vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi.

Levitä pohja nuolijalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ei tarvitse levittää ihan reunoille asti vaan sellainen pyöreäreunainen tasainen suorakulmio, joka taikinasta nätisti syntyy.. Levitä sitten, jälleen nuolijalla, marenkivaahto varovasti sivellen pohjan päälle (kuva alla). Paista uunin alaosassa (175 astetta) noin 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja jäähdytä (jäähtyy nopeammin, kun ottaa pohjan pois kuumalta pelliltä).

Tarvitset lisäksi

1 prk creme fraiche

Kokoaminen

Leikkaa pohja keskeltä kahtia. Irroita toinen osa varovasti leivinpaperista ja siirrä tarjoiluastiaan, esim. leivinpaperin/kakkupaperin päälle tarjottimelle. Levitä raparperihilloketta pohjan päälle, tasaisesti joka kohtaan (kuva alla). Levitä purkillinen ranskankermaa (creme fraiche) hillokkeen päälle tasaisesti. Nosta varovasti toinen puolikas kanneksi piirakkaan.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *