Suklaakuukausi

Se on vihdoin täällä, joulukuu! Tätä päivää olen odottanut hartaasti. Nyt saan virallisesti lietsoontua täyteen jouluolemukseeni, koristella asunnon, soittaa joululauluja, valmistaa jouluruokia, syödä jouluruokia, juoda joulujuomia, ajatella jouluajatuksia… Aahh.
Joulukuun ensimmäinen päivä on tietenkin siitä merkittävä, että silloin saa avata joulukalenterin ensimmäisen luukun. Ja ainoa vakavasti otettava joulukalenterihan on suklaakalenteri.
Valitettavasti kauppojen suklaakalenterit vain sisältävät useimmiten kohtuullisen epäilyttävää tavaraa – Huonoja sokereita, huonoja rasvoja, lisäaineita, säilöntäaineita…Ei ihan niitä aineksia, joilla haluan aloittaa päiväni. Siksipä päätin tehdä suklaakalenterini itse! Tadaa! 

Okei, se ei ehkä täytä KAIKKIA joulukalenterin kriteereitä, mutta saa sinne ainakin kurkistaa joka aamu ja sisältää se suklaata. Ja mitäpä muutakaan, kuin sitä aitoa tavaraa, eli itse tehtyä raakasuklaata.

Suklaan valmistus on jo itsessään jollain tapaa aistikasta puuhaa. Herkulliset maut ja tuoksut sekä kaunis suklaamassa tuovat kokkailuun omaa tunnelmaansa. Kuvittelen aina olevani Juliette Pinoche elokuvassa Pieni Suklaapuoti sekoitellessani raaka-aineita ja valaessani niitä muotteihin.

En todellakaan ole mikään suklaaekspertti, mutta pientä kehittymistä on havaittavissa, ja uskallusta erilaisiin kokeiluihin. Tällä kertaa yhdistelin sekoituksissa kaakaomassaa, kaakaojauhetta, carob-jauhetta, lucumaa, juoksevaa luomuhunajaa, aitoa vaniljaa, kanelia, laatusuolaa, luomukookoshiutaleita ja marjoja, kuten Mulperi-marjoja ja kotimaista vadelmaa ja mustaherukkaa. En siis heittänyt kaikkia yhteen kasaan, vaan kokosin näistä erilaisia komboja.

Raakasuklaan saloihin ja resepteihin kannattaa tutustua Jaakko Halmetojan Raakasuklaa.comissa. Aiheesta innostuneille suosittelen etenkin Suklaa-alkemistin käsikirjan lukemista. Itse kokeilin sen ohjeella mm. suklaan temperoimista, jolla suklaan saa kestämään paremmin lämpöä. Samasta syystä jätin kookosöljyn pois ja käytin vain kaakaovoita, näin tavara pysyy paremmin kasassa, eikä sula niin helposti.

Mahtavaa raakasuklaassa on se, että tarvittavat ainekset ovat kropallemme hyväksi, eivät pahaksi. Vaikka itse kaakon terveellisyydestä kiistelläänkin sen addiktoivien ja mahdollisesti toksisten vaikutusten takia,(Aiheesta on käyty mielenkiintoista keskustelua mm. ravitsemusneuvoja Miia Saastamoisen blogissa.) on se silti yksi ravinteikkaimmista ruoka-aineista. Antioksidanttirikas kaakao sisältää runsaasti magnesiumia, sinkkiä, rautaa, kromia, rikkiä ja C-vitamiinia. Tärkeintä tässäkin on muistaa kohtuus ja oman kehon kuuntelu.

Oma kroppani on melko herkkä raakasuklaalle/kaakaolle ja menen siitä helposti jotenkin ylivirittyneeseen tilaan. Siksi korvaan usein osan kaakaosta carob-jauheella, joka antaa myös täyteläisen suklaista makua. Carob sisältää proteiineja, A- ja B-vitamiineja ja mineraaleja. Käsittääkseni Carobissa ei ole mitään ns. haitallista – Viisaammat, korjatkaa jos olen väärässä!


Parasta tekemässäni ”joulukalenterissa” on se, että sieltä voi ammentaa useamman kerran päivässä ja tarjota suklaayllätyksiä myös muille. Aamulla purkkia kaivellessani näppeihini osui vaniljasuklainen sydän, jonka sisässä oli vadelma. TAIVAS!

Näissä tunnelmissa, taivaallista joulukuun alkua myös sinulle.

♥ Virpi

Hyvinvointi Hyvä olo
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.