Totuus tortilloista
Hei, sinä burritojen ystävä, olen tullut paljastamaan kohahduttavan uutisen: Sinua on huijattu.
Tai ainakin melko isolla todennäköisyydellä kuulut huijaroitujen joukkoon. Kuten minäkin. Kunnes tiedon valo langetettiin ylleni ja Ymmärsin. Ja nyt kohta sinäkin tiedät paremmin.
Kyse on nimittäin niistä tortilloista. Niistä ohuista maissi- tai vehnäleivistä, joihin burritot kääritään ja joita saa eiminkäänmakuisina kaupasta muovikääreistä, jonka sisällysluettelo näyttää jotakuinkin tältä: Vehnäjauho, vesi, palmuöljy, kosteudensäilyttä- jä (E422), suola (1,7 %), leivinjauhe (E500), emulgointiaine (E471), happo (E330), sakeut- tamisaine (E415), säilöntäaineet (E202, E282).
Burritot saa muuten kasattua vaikka kuinka ihanista aineksista, mutta nuo leivät ovat aina olleet pikkuruisen irvistyksen paikka. Mutta sitten sitä vain dumppaa sen ajatuksen jonnekin aivon takasapoukan piiloon ja syö oman painonsa verran noihin epämääräisiin lätkiin käärittyjä pötkylöitä ja ähkäisee lopuksi tyytyväisenä sormet, rinnus ja leuka papusalsasoseessa, mutta mulkaisee sitä muovista tortillapakettia ja ajattelee: “ilon pilaaja.”
Mutta kaikki on nyt toisin! Nyt sitä voi olla onnellinen burritonpupeltaja alusta loppuun, ja minäpä kerron miksi. No siksi, että ne tortillat on ihan superduper helppo tehdä itse, ja vain kahdesta raaka-aineesta. (!!!) Saattaa olla, että olen viimeinen mammutti, joka tietää tästä, ja vaikutan nyt hieman hömelöltä hihkuessani asiasta, jonka kaikki muut burritoihmiset ovat tienneet iät ajat. Mutta jos sieltä löytyy edes yksi kaltaiseni valmisvehnätortilloihin turvautunut parka, niin olen tehtäväni tehnyt. Ja tässä se tulee, gluteeniton ja epämääräisaineeton tortillaresepti:
Maissitortillat
(noin 10-12 tortillaa)
5 dl Masa Harina -maissijauhoja
2,5 dl Lämmitettyä vettä
+ 1 tl Merisuolaa
Vaivaa taikinaksi jauhot ja lämmin vesi, johon on lisätty suola. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää, mutta ei sitkeää. Lisää vettä tarvittaessa. Peitä taikina liinalla ja anna tekeytyä 15-30 minuuttia. Laita paistinpannu lämpenemään liedelle. Ota taikinasta noin golfpallon kokoisia paloja. Aseta pallot kahden leivinpaperipalan väliin ja kaulitse noin 3 mm paksuisiksi lätyiksi. Paista kuivalla ja kuumalla pannulla noin 15-30 sekuntia per puoli, kunnes lättyihin tulee pieniä ruskeita pilkkuja. Laita valmiit tortillat lautaselle märän liinan alle odottamaan tarjoilua.
Ja nuo Masa Harina -jauhot ovat tosiaan jollain tietyllä tapaa jauhettuja maissijauhoja, joita käytetään perinteisessä meksikolaisessa keittiössä. Masa Harinaa saa esimerkiksi joistain etnisistä kaupoista ja Ruohonjuuresta, jonne sitä oli taas tullut pienen tauon jälkeen. Hyvinvoinnin tavaratalosta saa näköjään myös tilattua, täältä.
Juuri sopivan ohuiden tortillojen teko vaati ainakin itseltäni hieman treenailua, mutta kyllä ne harjoittelukappaleetkin upposivat oikein kivasti esimerkiksi vaikka näissä kännykkäräpsyissä näkyvän avokado-papu-feta-minttu-täytteen mukana. Että ähky tuli, hyvä ähky, ilman sitä tortillamorkkista.
♥ Virpi