Maa-artisokkameditaatio
Maa-artisokassa on ainakin kolme hyvää ominaisuutta. Ensinnäkin se on lempeän makunsa puolesta täydellistä turvaruokaa ja sopii esimerkiksi raakana salaatteihin ja kypsennettynä mahtavasti pehmeisiin sosekeittoihin.
Toiseksi maa-artisokka aka mukula-artisokka on terveellistä. Terveysvaikutuksista voisi mainita ainakin, että maa-artisokka hillitsee makeanhimoa, auttaa aineenvaihduntaa ja pitää hyvin kylläisenä. Lisäksi sen sisältämä inuliini on prebiootti, joka hoivaa suoliston hyvää bakteerikantaa. Kyseisiä mukuloita suositellaan etenkin diabeetikoille ja painonpudottajille.
Kolmas hyvä puoli on että maa-artisokkaa on melko työläs kuoria. Tämä voi äkkiseltään tuntua negatiivissävytteiseltä ominaisuudelta, mutta kuten niin useissa asioissa, niin tässäkin pieni muutos suhtautumisessa keikauttaa muhkuraisen mukulan riisumisen vallan uuteen valoon. Kun ottaa keittiöjakkaran alleen ja keskittyy vain hitaasti jyrsimään kuorimaveitsellä kikkareiden polveilevaa pintaa, saa itselleen mitä mainiomman meditatiivisen hetken ennen ruokailua. Uskon että kokin energiat siirtyvät ruuanlaittovaiheessa osittain ruokaan, joten siinäkin suhteessa on hyvä ettei tämä mukula anna saumaa raivokkaalle raastamiselle.
Meditatiivinen maa-artisokkakeitto
(kahdelle nälkäiselle)
Kuusi keskikokoista maa-artisokan mukulaa
Puolikas isohko bataatti tai muutama peruna
n 10 cm purjosipulin valkoista osaa
2 rkl kirnuvoita
1 rkl luomukasvisliemitiivistettä
Vajaa 1 litra vettä
valkopippuria
(halutessasi pieni liraus täyskermaa)
Kuori ja paloittele maa-artisokkasi rauhassa ja rakkaudella suhtautuen kiitollisena siihen, että käsittelyssäsi olevat mukulat ovat antaneet elämänsä ravinnoksesi. Tee sama bataatille tai perunoille. Kuullota paloiteltua purjoa pieni hetki voissa. Lisää vesi, artisokka, bataatti/peruna ja kasvisliemitiiviste kattilaan. Keittele seosta rauhassa miedolla lämmöllä noin vartti, kunnes palat ovat pehmeitä. Kaada noin puolet keitinvedestä sivuun ja soseuta ainekset keitoksi, lisää voita, mausteet ja halutessasi kermaa. Lisää tarvittaessa nestettä. Ripottele pinnalle yrttejä tai murenna saksanpähkinöitä. Syömisessäkin pidä yllä rauhallinen tahti. Laske jokaisen suullisen jälkeen lusikka lautaselle ja keskity suuhusi laskeutuviin makuihin. Tunne kuinka ruuan rauhallinen energia siirtyy vatsan kautta soluihisi.
Peace, Virpi